Ако настръхваш от музика, това те прави специален!

11.07.2016 г.

Имали ли сте удоволствието тялото ви да изтръпне от музика? Косата на тила ви да се изправи, косъмчетата на ръцете ви да настръхнат, раменете ви да потръпнат неволно?
 
Това изживяване е разпознато от науката и се нарича фрисон, а самото понятие е заето от френския език и означава „естетическа тръпка“. Някои изследователи достигат още по-далеч, назовавайки го „кожен оргазъм“. Все още знаем твърде малко за него, но най-вероятното обяснение за съществуването му е свързано с далечното ни минало, когато за нас е било важно да можем да настръхваме при внезапни промени в околната среда: застудяване, поява на потенциален враг и други изненадващи събития.
 
Фрисон може да бъде провокиран и от други емоции изживявания, като например съзерцаване на красива гледка или физически контакт с друг човек. Тук обаче ще си поговорим за него в музикален контекст.
 
Причината за това е едно ново изследване, публикувано в списание Journal of Music, което установява, че хората, настръхващи от музика, са по-интелектуално любопитни от останалите. Точният термин, използван в публикацията, е „отвореност към опит“ и е събирателен за редица черти, в това число емоционалност, самовглъбеност, склонност към нови изживявания, активно въображение, любопитство и др.
 
Изследването още открива, че музикално-провокираните тръпки са функция на личностната способност за предсказване на музикалната прогресия и за визуализиране на музиката – все признаци за наличието на силна връзка между слуха и въображението.
 
Счита се, че между 55% и 86% от хората по света са в състояние да изтръпнат от подобни арт-изживявания. Ако попадате сред тях, това е признак, че имате по-голяма склонност към интелектуално консумиране на музикалното изкуство и по-дълбоко вглъбяване в него. Всяка монета обаче си има и негативна страна: за вас вероятно е по-трудно да използвате музиката като фон и да се концентрирате при наличието на такава. Но това са дребни неудобства за истинския меломан…
 
Вместо заключение, ще си позволим да публикуваме няколко произведения, използвани в научни експерименти за предизвикване на фрисон сред участниците. Приятно изтръпване!


 
  Снимка: EverJean (Flickr) [CC BY 2.0], via Wikimedia Commons

всички новини