Алкохолен коктейл с кафе против рак на черния дроб?

08.04.2015 г.

Много хора са в непрекъснато търсене на универсалната тайна за непоклатимо здраве и вечна младост. На свой ред много печатни издания и интернет сайтове се възползват от това, публикувайки всевъзможни рецепти, които ако не лекуват, то предпазват от редица болести.

Първи април мина отдавна, но ние ще се възползваме от това, че тогава не успяхме да се пошегуваме и ще ви дадем един шеговит пример за това, как сравнително лесно може да се спекулира с иначе солидни и потвърдени от науката данни. 

Последният доклад на Световния фонд за изследване на рака (.pdf), който излезе съвсем наскоро, постанови, че всеки 10 допълнителни грама алкохол дневно (приблизителният еквивалент на 30 мл спиртна напитка от 40° или 120 милилитра вино) увеличават риска от рак на черния дроб с 3% до 19%.

В същия този доклад пише, че една чаша кафе дневно понижава същия този риск с 10% до 16%.

испанско кафе

Photo credit: Ron Dollete / Foter / CC BY-ND

За някои хора в интернет това може да е достатъчен повод да препоръчат на всеки 100 грама твърд алкохол да се консумират по три чаши черно кафе с неутрализиращ ефект, но истината е, че уравнението на човешкото здраве невинаги е толкова просто, колкото една алгебрична задача.

Както кафето, така и алкохолът имат своите потенциални ползи и вреди и винаги трябва да бъдат разглеждани в контекста на цялостния начин на живот, който един конкретен човек води. Също така, всяка отделна личност има свои уникални генетични особености, хормонален и ензимен профил, история на заболяванията и един куп други особености, които трябва да бъдат взети предвид, преди да можем да кажем какво е добре и какво - недотам добре да прави тя с оглед на здравето си. 

И все пак, ако трябва да дадем универсална рецепта за здравословни взаимоотношения с кафето и алкохола, просто ще се задоволим с тривиалното "Недейте да изпадате в крайности!". Бъдете здрави и мислете, преди да се доверявате!всички новини