Високият холестерол може да ограничи усвояването на витамин Е

17.03.2015 г.

Високите нива на холестерол могат да са пречка пред усвояването на алфа-токоферол (най-ефикасната форма на витамин Е) от телесните тъкани. Това гласят изводите от наскоро публикувано в American Journal of Clinical Nutrition изследване.

То разглежда скоростта на преминаване на витамин Е от кръвообращението към тъканите и буди някои притеснения относно хората със завишени нива на серумни липиди, в това число индивидите, страдащи от затлъстяване и/или метаболитен синдром. Всяка тъкан в тялото подлежи на непрекъснат оксидативен стрес и се нуждае от антиоксиданти като витамин Е, за да бъде защитена. За съжаление, при лицата с висок холестерол витамин Е често пъти се оказва възпрепятстван да премине от кръвообращението в тъканите – там, където е най-необходим. Това, от своя страна, може да доведе до обостряне на възпалителните процеси в тялото.

витамин Е

Photo credit: LifeSupercharger / Foter / CC BY

Предположението на изследователите е, че по-малко от една трета от погълнатия витамин Е достига до тъканите. Те критикуват измерването на серумната концентрация на витамин Е като ненадежден метод за оценка на неговия реален статус, тъй като този тест не дава реална представа за това каква част от токоферола успява да се усвои от тялото по-нататък. Според публикацията, голяма част от неприемащите витамин Е под формата на добавка са застрашени от недостатъчност или дефицит, независимо от това, че кръвните им маркери може да са в нормата.

За целите на изследването 41 мъже и жени на възраст между 20 и 82 години в продължение на 5 дни получават на закуска зеленолистни растения с 4,7 мг алфа-токоферол. В допълнение, на участниците са предоставени храни и напитки, с които дневният им прием на алфа-токоферол достига 9,2 мг. Учените измерват нивата на витамин Е в кръвта ежедневно преди закуска, както и 24, 48 и 72 часа след това. Интересно е, че докато максималните и минималните серумни нива на алфа-токоферол не варират между хората с различна възраст и пол, те в голяма степен се асоциират с нивата на серумните липиди.

В текста на самата публикация четем: „…с увеличаването на серумните липиди, алфа-токоферолът остава в циркулацията по-дълго време […] Тези резултати имат важно значение за общественото здраве, тъй като разкриват недостатък в измерването на статуса на витамин Е единствено чрез отчитане на серумните нива на алфа-токоферол.“

Резултатите от настоящото изследване подсказват, че досегашните прогнози за 81% усвоимост на алфа-токоферол от тъканите в тялото вероятно са били силно завишени и по-скоро става дума за значително по-ниски стойности – около 24%. Независимо от това, самото присъствие на витамин Е в кръвообращението може да оказва благотворен ефект, предпазвайки различните липопротеини (известните като „добър“ и „лош“ холестерол HDL и LDL, както и други) от окисляване. Проблемът е, че органите също се нуждаят от витамин Е и е много вероятно определени групи от хора да не си набавят нужните количества.всички новини