Витамин B12 за по-бистър ум на старини

13.09.2016 г.

Всички знаем за „онзи“ витамин, който се намира само в храните от животински произход – месо, риба, сирене и яйца. Говорим не за друг, а за витамин B12, разбира се. Той е особено важен за всички популации, но с все по-голяма сигурност научаваме, че с напредването на възрастта трябва да подхождаме към приема му с особена грижа.
 
Но защо е така? Способността за усвояване на витамин B12 е директно зависима от наличието на достатъчно стомашна киселина, ензима пепсин и т.нар. вътрешен фактор. Всички те отговарят за освобождаването на витамина – без тях, той не може да бъде усвоен през тънките черва.
 
С навлизането в по-напреднала възраст намалява апетитът, а успоредно с това намалява и производството на киселина в стомаха. Това води не само до недостатъчен прием на съдържащи витамин B12 храни, но и до непълно абсорбиране на приетите количества.
 
Депресията, деменцията и влошаването на когнитивните способности често се асоциират с дефицит на B12 и неговият верен спътник от B-групата – фолатът. Установено е, че приемът на витамин B12 на хора с дефицит оказва защитен ефект върху онези зони от мозъка, които попадат под ударите на Алцхаймер. Едно 2-годишно проучване на Оксфордския университет установява, че добавките с високо съдържание на витамина ограничават церебралната атрофия – процеса на намаляване на нервните клетки и връзките между тях.
 
Но не само възрастните хора са с по-висок риск от недостиг на витамин B12. Освен тях трябва да споменем вегетарианците и особено веганите, чието меню е изцяло лишено от животински храни. Не бива да забравяме и хората с хронични стомашно-чревни заболявания като цьолиакия и болест на Крон, системно приемащи инхибитори на протонната помпа, както и пациенти с отстранени пасажи от храносмилателната система.
 
Дефицитът на B12 може се развива в продължение на години, а симптомите невинаги се еднозначни. Ранните признаци са обратими с високи дози от витамина, администрирани венозно. За съжаление симптомите, индикиращи нервна увреда или деменция, са по-скоро перманентни. Ето защо е важно хората с висок риск от дефицит да се подлагат на периодични изследвания (най-рядко на всеки 2 години).
 
Излишно е да споменаваме, че мегадозирането с витамина „за всеки случай“ никога не е препоръчително и дори е противопоказано. Когато ползвате добавка с витамин B12, нека това да се случва на базата на обективно установена нужда и в съгласие с предписанията на опаковката или Вашия лекар. Разбира се, винаги можете да се консултирате с нашите фармацевти онлайн или в близка до Вас аптека Адонис.
 
Снимка: Karmalize

всички новини