Витамин D и омега-3: обещаваща комбинация за здрав мозък

11.03.2015 г.

Витамин D и омега-3 мастните киселини в комбинация могат да допринесат за подобряване на познавателните функции и социалното поведение, особено сред страдащите от синдром на дефицит на вниманието, шизофрения и биполярно разстройство. Това научаваме от ново изследване, публикувано преди броени дни в списанието за експериментална биология The FASEB Journal.

От предишни опити и наблюдения е добре известно, че омега-3 и витамин Dоказват благоприятен ефект върху когнитивните функции и поведението, но досега не се знаеше какъв е точният механизъм зад този ефект. Новата публикация хвърля светлина по този въпрос, подсказвайки, че комбинацията от омега-3 под формата на EPA и DHA* и витамин D допринася за поддържането на здравословни нива на невротрансмитера серотонин.

сьомга

Photo credit: adactio / Foter / CC BY

 

Известно е, че ниските нива на серотонин се свързват с антисоциално поведение, клинична депресия, повишена агресия и други нервни разстройства. Освен това химикалът има отношение към остаряването, ученето и паметта. Интересен момент в изследването е акцентът, че умствените заболявания са по-рядко срещани сред жените. Според авторите, това може да бъде отдадено на по-високите нива на половия хормон естроген, които намират израз в завишен синтез на серотонин в мозъка.

Документът дискутира и характерния за много от умствено болните дефицит на хранителни вещества, особено витамин D и омега-3. Вероятно на него се дължи е фактът, че приемът на последните под формата на добавка има положителен ефект върху симптомите на синдром на дефицит на вниманието, биполярно разстройство, шизофрения, импулсивно поведение и обсесивно-компулсивно разстройство. Нещо повече, суплементирането на витамин D и омега-3 е потенциално по-безопасен метод за лечение в сравнение с т.нар. селективни инхибитори на обратното захващане на серотонина, които могат да доведат до нежелани странични ефекти като тревожност, гадене и замъглено зрение.

Разбира се, учените акцентират върху нуждата от по-нататъшни клинични изследвания за установяването на оптималните дози от витамин D, EPA и DHA за третирането на всяко едно заболяване конкретно.

рибено масло

Photo credit: YIM Hafiz / Foter / CC BY-ND

Според публикувано през 2012 година в списанието на Българското дружество по ендокринология изследване, голяма част от населението в страната (75,8%) се намира в състояние на дефицит (21,3%) или недостатъчност (54,5%) на витамин D. Предвид този факт, както и предвид факта, че консумацията ни на риба е далеч от оптималната, не би било прибързано да заключим, че умереният прием на витамин D и рибено масло в допълнение към разнообразното и балансирано хранене може да бъде от полза дори и за клинично здрави лица.

 

* това са характерните за рибеното масло ейкозапентаенова (EPA)и докозахексаенова (DHA)мастни киселинивсички новини