Вода с лимон за закуска помага да се справиш с тези 10 проблема

10.09.2018 г.


 Всички сме чували колко полезно е пиенете на вода с лимон сутрин на гладно.
Да започнем деня си с чаша топла вода и сока от половин лимон е толкова лесно. Превръщайки го в обичаен навик, откриваме с изненада колко много ползи може да ни донесе това.
Лимонът съдържа значителни количества органични киселини (например лимонена, ябълчена), пектинови вещества, захари (до 3,5%), каротин, фитонциди, витамини (тиамин, рибофлавин, аскорбинова киселина), рутин, флавоноиди, производни на кумарина, галактуроновата киселина, сесквитерпени, хесперидин, ериоцитрин, еридиктиол и други. В семената на лимона могат да се открият множество липиди и горчиви вещества като например лимонин.
Поради високото си съдържание на вит.С още в далечното минало лимонът е бил широко използван отначало от арабските, а от 12 век и от европейските мореплаватели, понеже заедно с лука е бил единственото познато лекарство срещу скорбут.
Водата с лимон изобилства от флавоноиди, летливи масла,  вит.В и С.
Тялото ни използва тези нутриенти за да засили храносмилането и намали апетита ни. В замяна на това смъкваме килограми.
Също така, лимоновата вода алкализира тялото ни, което спомага за предпазване или лечение на редица заболявания.
Ето и някои от тях:
  1. Стимулира имунната система – водата с лимон съдържа висока концентрация на вит.С, а това помага на имунната система да се справи по естествен начин  в борбата с настинките и вирусите.
  2. При акне – високите нива на киселинност в тялотото могат да доведат до образуването на акне. Водата с лимон деликатно го алкализира. Лимоновият сок може да се използва за почистване на лицето, но идеален резултат ще постигнем ако едновременно приемем и чаша вода с лимон.
  3. Регулиране на теглото - Това може би е най-добрият мотив, за да започнем консумация на вода с лимон рано сутрин. Поради високото си съдържание на пектин , той е идеален съюзник в борбата с глада. Засилва метаболизма и подпомага храносмилането. В комбинация с топлата вода, стимулира перисталтиката на стомашно-чревния тракт. Това спомага за изхвърлянето на токсини от организма.
Доказано е, че хората, които поддържат диета, включваща по-кисели на вкус храни, отслабват значително по-бързо.
 
 
  1. При камъни в бъбреците, пиенето на повече вода с лимон спомага за разтварянето им, поради високото съдържание на калий.
  2. При проблеми с жлъчката – знаете ли,че пиенето на вода с лимон намалява болката при жлъчни кризи.
  3. При слабост в пръстите на ръцете. Ежедневната употреба на вода с лимон по естествен начин увеличава силата на вашите пръсти и в същото време може да елминира онези неприятни бели петънца по ноктите.
  4. Фибpoмиaлгия - онази неприятна, хронична болка, напрежение и умора в мускулите, сухожилията и ставите, без да имаме наличие на възпаление. Съпроводена от неспокоен сън, умора при събуждане, отпадналост, раздразнение, дори депресия. В последните години със заседналия начин на живот все повече хора страдат от фибромиалгия.
За облекчаване на симптомите си помагаме с йога. А приемането на чаша вода с лимон преди и след упражненията, прави ефекта от тях още по-усезаем.
  1. При натравяне с храна, особено ако пътувате често и дегустирате различни нестандартни трапези, пиенето на вода с лимон ще ви предпази от неприятни стомашни безредици.
  2. При мускулна треска, след чести и усилени тренировки, изпиването на чаша вода с лимон накрая, ще облекчи много неприятната болка на следвашия ден.
  3. При болка в ставите – поради противовъзпалителния си ефект, ежедневния прием на вода с лимон ще намали значително сковаността, подуването и болката.
 
Освен, че носи невероятни облекчения при някой от тези проблеми, пиенето на вода с лимон сутрин на гладно е и едно изключително освежаващо и успешо начало на деня.

всички новини