Всички обичаме коледни подаръци, но откъде идват те?

17.11.2016 г.

Минат, не минат 12 месеца и отново идва време за Коледа. Един празник, който се свързва с различни положителни изживявания от различните хора, но винаги оставя след себе си едно и също – планини от подаръци (и бездни от финансов недоимък). Но откъде е тръгнала тази традиция?

Обичайното обяснение е, че символиката на коледните подаръци реферира към даровете, поднесени от тримата влъхви на малкия Иисус на Рождество. В продължение на векове периодът на Адвента (четирите седмици, предшестващи Рождество Христово) е бил ознаменувани с размяна на подаръци между близки и познати. Разбира се, в миналото тези дарове са били по-скоро малки и символични – ръкоделия, дървени играчки, дребни сладкиши и печива.

Този обичай няма еднозначен произход обаче. Някои изследователи смятат, че приносът за неговото възникване е колкото на Иисус, толкова и на Свети Николай Миркилийски, когото почитаме на Никулден (6 декември). Много от легендите за този светец говорят за неговата склонност да прави тайни подаръци.
Една такава легенда разказва историята на беден баща, който не можел да омъжи трите си дъщери, понеже не бил в състояние да им осигури зестра. Научавайки за страданието на семейството, Николай решил да им помогне. За да запази бащината чест, той изчакал падането на нощта и тайно подхвърлил три кесии със злато – по една за всяка дъщеря – през прозореца.

Днес в много европейски държави през нощта преди Никулден децата поставят обувките си на перваза, за да може Свети Николай да ги напълни с подаръци и лакомства. Малко хора знаят, че името Дядо Коледа, известно по света и като Санта Клаус, произлиза от холандското Sinterklaas – една от транслитерациите на Saint Nikolaos (Свети Николай).

Според повечето източници коледният ден се е превърнал в общонационална дата за подаряване на вещи чак към края на XIX век. Счита се, че тази традиция до голяма степен е насърчена от рекламодателите отвъд океана по времето на индустриализацията. По това време много хора са се преселвали от селата към градовете и купуването на масово произведени подаръци е било не само възможно, но и предпочитано от живелите доскоро в оскъдица и еднообразие.

Останалото, както казват, е история. Днес изборът от достъпни и интересни коледни подаръци е по-пъстър и изобилен от всякога. Независимо какво решите да подарите на близките си през предстоящите празнични дни, не пропускайте да добавите и нещо от себе си. Дори елементарен жест като ръчно надписаната картичка може да вдъхне незабравим оттенък на хубавия, но все по-обезличен през годините акт на подаряване.

всички новини