Детокс диетите: осмото чудо или бабини деветини?

25.02.2015 г.

Напоследък ставаме неволни свидетели на следния парадокс: почти всички са чували понятието „детокс диета“, но почти никой не може да каже на прост език какво стои зад него. Причината за това е, че детокс диетата може да бъде абсолютно всичко. Или пък съвсем нищо.

В научната литература подобно „животно“ не може да бъде срещнато или поне липсва единно определение за принципите, на които почива то. За сметка на това книжният пазар, журналистическите материали и блоговете изобилстват от всевъзможни диетични протоколи за детоксикация на организма. Дефинициите там обикновено се въртят около прочистването на тялото от „токсини“ („шлаки“ и „отлагания“ също са доста популярни думи, които никой не разбира), било то еднократно, било на определен период от време. Някои детокс диети са специално насочени към конкретен орган (черен дроб, дебело черво), а други пък ви гарантират, че ще хармонизирате духа и ще балансирате енергиите си, каквото и да значи това.  

Детокс диета

Photo credit: bertholf / Foter / CC BY

Повечето популярни детокс диети залагат на пълен глад, прием на ограничено количество храна от един вид (напр. жито) или пък пиене на прясно изцедени плодово-зеленчукови сокове (известно още като джусинг). Продължителността им варира от 7 до 21 дни, а ефективността им се потвърждава не от научни източници, а от личните истории на доволни потърпевши. Дори и да приемем, че тези истории не са вдъхновени от чисто финансови стимули, можем да се сетим за поне две тривиални причини, поради които човек може да се почувства добре след завършването на детокс диета:

  • Калориен дефицит – както вече споменахме, основен принцип на много протоколи за детокс е гладуването. Но това е и основният механизъм зад всички диети, независимо дали тяхната цел е да детоксикират или пък да лишат човек от излишни килограми. Предвид кратката продължителност на детокс режимите, те няма как да доведат до сериозна загуба на тегло под формата на мазнини. Ефектът от тях се изразяват основно в обезводняване и изчерпване на  запаси на тялото, което от своя страна оставя човек с впечатление за добре свършена работа. За съжаление всичко това се променя, когато се завърнем към обичайната си схема на ядене и пиене.
  • Подобрени хранителни навици – ще подценим ситуацията, ако кажем, че повечето хора се хранят неоптимално. Временното лишаване от алкохол, индустриално преработени храни с високо енергийно съдържание (т.нар. джънк и фастфуд) и замяната им с пълноценни източници на хранителни вещества (плодове, зеленчуци) винаги е добра идея, независимо дали ще го кръстим „детокс“ или пък „Пенка“, ако предпочитате. 

Сигурно привържениците на прочистванията вече се чувстват лично засегнати, но нека ви дадем още един пример с детоксикацията на черния дроб, която е особено популярна. Работата на черния дроб е да следи съдържанието на кръвта и при установяването на потенциално вредни вещества в нея – да ги неутрализира. Това се случва с помощта на различни чернодробни ензими, които свеждат отровите в тялото до безвредни субстанции, които впоследствие се извеждат навън посредством отделителната система. Обърнете внимание, че въпреки „мръсната“ работа, която върши, черният дроб не задържа токсини и това напълно обезсмисля неговото целенасочено пречистване.

Други често срещани детоксикации са насочени към дебелото черво, но те са също толкова лишени от научна мотивация и дори крият потенциални вреди. Както вече казахме, здравото човешко тяло е снабдено с доста прецизни и безотказни механизми за обезвреждането на широк спектър от попаднали в него токсини. Детокс диетите нито правят нещо, на което организмът не е способен, нито улесняват функциите му по някакъв начин.   

Разбира се, ако настоящото ви меню се състои основно от преработени храни със съмнителна питателна стойност и алкохол, то преминаването към един по-умерен и балансиран режим значително ще подобри общото ви благосъстояние. Това се обаче се нарича „здравословни хранителни навици“, а не „детокс“.

И какво, в крайна сметка, е „детокс“? Нищо повече от маркетингов трик, насочен към третирането на непознато на медицината състояние. Детокс диетите оставят хората с впечатлението, че са се прочистили и могат безнаказано да се завърнат към вредните си порядки, само за да прибегнат до поредното прочистване половин година по-късно.

Последиците от застоялия начин на живот, безразборното хранене, тютюнопушенето и злоупотребата с алкохол не са нещо, което може да бъде „прочистено“ в рамките на няколко дни или дори седмици. Ако искате да сте наистина здрави, забравете за временните решения и се съсредоточете в изграждането на дългосрочни полезни навици.всички новини