Детокс попролетному

23.03.2016 г.

„Детокс“ е дума, която няма да чуете прекалено често от устата на един фармацевт, но настъпващата пролет като символ на пречистването просто не ни остави друг избор.

Няма как да не започнем с това, че повечето популярни протоколи за детоксикация на организма са нищо повече от добре маркетирани продукти. Тялото е отлично пригодено да се справя с токсини от всякакво естество и черният дроб, бъбреците и лимфната система са почти безотказни механизми за тяхното обезвреждане или изхвърляне.

Това обаче в никакъв случай не означава, че не можем да им помогнем да вършат работата си още по-добре. В следните редове ще откриете нашето виждане за начините, по които бихте могли да стимулирате процеси по пречистване в организма си:

Поддържайте нормално телесно тегло

Сравнително малко хора знаят, че един от най-големите складове за токсини е мастната тъкан. Ето защо, с колкото по-малко мастни натрупвания можете да се „похвалите“, толкова по-малък шанс ще имат токсините да се акумулират в тялото Ви .

Разбира се, има един здравословен процент телесни мазнини, под който не е препоръчително да падате за продължителен период от време. За дамите той е около 18%, докато за господата – около 8%.

Яжте си растенията

Плодовете, зеленчуците, билките и останалите ядивни ботанически представители са богати на хранителни влакнини (фибри), които вършат истински чудеса с червата и отделителната система като цяло. Нещо повече, в тях се крие богат набор от витамини, минерали, антиоксиданти и други полезни вещества. Последните не само предпазват тялото Ви от дефицити, но значително улесняват чернодробната функция, предпазват клетките от оксидативен стрес и Ви помагат да се засищате с по-малко калории.

Пийте си течностите и внимавайте с алкохола

Вода, чай, нискокалорични безалкохолни напитки. Добре хидратираното тяло е добре работещо тяло. Не оставайте жадни, но и не прекалявайте, защото тук правилото за „колкото повече, толкова по-добре“ не важи. С преминаването на една определена граница на воден прием рискувате да изгубите ценни за организма електролити. Оставете на жаждата да Ви води и не я утолявайте с течни калории, това е.

Колкото до алкохола, той може да бъде нож с две остриета. В ограничени количества (до 1 малко на ден за жените и не повече от 2 за мъжете), може да носи известни здравословни и социални ползи, но с прехвърлянето им бързо губи полезния си ефект и започва да вреди.

Слънце в очите, вятър в косите

И друг път сме споменавали, че слънчевата светлина е перфектният и напълно безплатен източник на витамин D за тялото. Вятърът е по избор, но ако имате възможност да излизате на чист въздух, определено се възползвайте. Тази практика ефективно отнема от ежедневния стрес и помага да прочистите съзнанието си от неприятни помисли.

Движение, движение, движение!

Не се колебайте да се поизпотите във всеки един удобен момент. И то не само, защото с потта се отделят „токсини“. Волевите мускулни съкращения стимулират и лимфотока, а чрез него – и една от главните ни системи за естествена детоксикация.

Не на последно място, с интензивната физическа активност в тялото се активира една вълшебна каскада от реакции, които Ви правят по-силни, по-щастливи и по-здрави в дългосрочен план.

Това беше от нас, сега е Ваш ред!


Снимкаseyed mostafa zamani via Foter.com / CC BY

 всички новини