Децата в столицата най-често страдат от частична загуба на слуха

31.03.2014 г.

Децата в столицата най-често страдат от частична загуба на слуха и изкривявания на гръбнака, тези в Русе - от алергии и отити, а малчуганите в Кърджали и Хасково са се нуждаели от оперативна намеса, най-често поради наличието на трета сливица. Това стана ясно при отчитането на резултатите от кампанията "Детско здраве" организирана от болница "Пирогов". Тя стартира преди една година, а резултатите са както следва:

В София са прегледани 510 деца, 118 са хоспитализирани, а при 153 не е установено заболяване.
В Русе са прегледани 96 деца, 30 са хоспитализирани, 45 са приети за амбулаторно лечение, 20 са напълно здрави.

В Хасково и областта са прегледани 224 деца, 121 са приети за амбулаторно лечение, 42 хоспитализирани, 61 са напълно здрави.
В Кърджали и областта са прегледани 92 малчугани, 21 са хоспитализираните деца, 40 са приети за амбулаторно лечение, 31 са здрави.
Д-р Явор Пукалски, травмотолог в "Пирогов", обясни, че през травматологичните прегледи са преминали 574 деца - в София 482 деца, от които 348 са с установен проблем на ходилата.

При 81% от прегледните деца е установен лош стоеж, а 35 деца с установени вродени малформации. Специалистът съветва родителите да наблюдават походката на децата си, за да се установи навреме плоскостъпието. През преглед при уролозите в рамките на кампанията са преминали 60 деца. Най-често срещан проблем е свръх активен пикочен мехур или дневно и нощно напикаване. Този проблем е установен при над 60% от прегледаните деца.
Хирурзите пък са се сблъскали с децата с констатирани пъпни хернии. Позитивното е, че не са установили други сериозни заболявания. Амбицията на всички специалисти от "Пирогов" е кампанията за детско здраве да стане постоянна.
Линк с материала: http://www.hospital.bg/news-6142-detsata-v-stolitsata-naj-tchesto-stradat-ot-tchastitchna-zaguba-na-sluha.html

 

 всички новини