Добавки с ленено семе имат обнадеждаващ ефект против високо кръвно налягане

11.06.2015 г.

Редовният прием на ленено семе под формата на добавка може има добър ефект върху кръвното ви налягане. Това е кратката и не твърде суха версия на публикуван наскоро метаанализ върху 15 клинични изпитвания.

За провеждането му са събрани и анализирани данни от общо 1302 субекта в изследвания. Изводът гласи, че вземането на добавки, базирани на ленено семе, се асоциират със значимо намаляване на систоличното и диастолично кръвно налягане със съответно 2,85 и 2,39 mmHg.

Макар и малки на пръв поглед, тези промени могат да бъдат от критично значение за страдащите от хипертензия. Предишни публикации демонстрират, че привидно минимални понижения в систоличното и диастолично налягане (съответно 3,4 и 1,4 mmHg)се свързват с цели 22% по-нисък относителен риск от сърдечно-съдова смъртност.

Документът също отчита, че приемът на подобни добавки за период по-дълъг от 12 седмици намира израз в още по-голям спад в кръвното – съответно 3,1 и 2,62 mmHg, в сравнение с изпитвания, продължили по-кратко време. 

Потенциалният биологичен механизъм, който стои зад настоящия феномен, не е напълно изяснен, коментират учените. Не е изключена връзка с високото съдържание на лигнани в лененото семе. По-конкретно става дума за един специфичен дигликозид, който се намира в лененото, слънчогледовото, сусамовото и тиквеното семе и противодейства на свиването на кръвоносните съдове, подобрявайки кръвообращението.

ленено семе

Photo credit: HealthAliciousNess

Отличната концентрация на алфа-линоленова киселина в лененото семе вероятно също има принос за ползите от неговия прием. Освен че има свойството да намалява нивото на триглицериди в кръвообращението, тази омега-3 мастна киселина съдейства за поддържане на вазодилатацията (свойството на съдовете да се разширяват) и редуцира възпалителните процеси при налична артериална хипертензия.

Не на последно място, учените допускат възможността за положителен ефект от страна на една богата на аминокиселината аргинин протеинова фракция, известна в научната литература като KCl-F1.   

Настоящият метаанализ е проведен от учени от румънския университет по медицина и фармация „Виктор Бабеш“. В него се разглежда и доколко различните видове добавки, базирани на ленено семе, имат различен ефект върху кръвното налягане. Оказва се, че суплементите със смляно ленено семе се отразяват положително както на систоличното, така и на диастоличното кръвно налягане. Лененото масло, от друга страна, има ефект само върху диастоличното. Лигнановите екстракти пък не оказват значимо влияние, което подсказва, че каквато и да е причината за тези здравословни ефекти, тя най-вероятно се крие в синергията между две или повече съставки в лененото семе.всички новини