Допаминът и окситоцинът - веществата на любовта

13.03.2019 г.

     Чувствал ли си се скоро унил, демотивиран, изтощен?
Или просто уплашен, самотен,  дистанциран от близките си, изолиран?
Ако е така, то главните виновници за тези усещания са допаминът и окситоцинът. Всички наши чувства и емоции са резултат от химическите реакции, които протичат в нашите тела.
Чувството на удовлетворение, което изпитваме след като упорито сме се трудили да постигнем целта си, се дължи просто на прилива на допамин в тялото ни. Изследванията показват, че хората с големи количества на допамин в тялотото са доста по-амбициозни.
Изследвания върху плъхове показват, че онези с по-голямо количество от хормона успяват да се изкатерят до по-голямата купчина с храна, в сравнение с онези, с по-малки количества, които достигат до по-малката купчина само.
Това химическо вещество е един от основните двигатели за работата на целия мозък.
Без допаминът бихме били едни „не-човеци“, тъй като той стои зад повечето наши действия и взаимоотношения.
Наричан понякога „молекула на щастието“, тъй като с него обясняваме причините за нашето щастие и усещане за удоволствие. Мозъкът ни го произвежда в моменти на щастие и това ни кара да търсим, и желаем определени действия отново, и отново. Като хапването на сладолед и правенето на секс.
Допаминът също така ни държи будни и внимателни. Проучване показва, че при хора, които имат недостиг на сън, мозъкът произвежда по-малко количество от хормона.
Той контролира и нашите движения. Липсата му води до некоординирани движения на тялото. Наличието му в достатъчни количества спомага за подобряване на работната памет, влияе и на процесите на възприемане и съхраняване на информация. Ако по време на някаква случка той липсва, ние въобще няма да си спомним за нея.
Този хормон е пряко свързан с ценъра за възнаграждение в мозъка ни и по тази причина, когато правим нещо безинтересно за нас, нивата на допамин спадат, ние усещаме демотивация и забравяме съответната информация.
 
А сега следва „Кралицата на деня“ – окситоцинът, наричан още „хормонът на любовта“, защото мозъкът ни го произвежда, когато се гушкаме или обвързаме емоционално. Възбудата и оргазмът когато правим секс, са тясно свързани с производството му.
Окситоцинът е особено важен за жената. Отговорен за контракциите на матката при раждане, също както и за свиването и в следродилния период. Кърменето на бебето също предизвиква отделяне на окситоцин, който от своя страна стимулира производството на повече кърма.
В тялото на мъжа също се произвежда окситоцин и той има водеща роля в придвижването на сперматозоидите и производството на тестостерон.
Както при мъжете, така и при жените, окситоцинът е хормонът, който ни помага да се освободим от стрес и напрежение, т.е. по-високи нива на окситоцин водят до по-ниски нива на стрес.
Има, разбира се, и много други хормони,които влияят на нашето поведение, но допаминът и окситоцинът имат най-силно отражение върху ежедневнието ни.

                                                                                                  По материали от Хашем Ал-Гаили

 

всички новини