Държавните служители да плащат сами здравните осигуровки

08.04.2014 г.

Държавните служители да плащат сами здравните осигуровки така, както това правят всички здравноосигурени български граждани. Това ще предложи министърът на здравеопазването д-р Таня Андреева чрез промени в Закона за здравното осигуряване. Това стана ясно от нейно изказване пред БНР.

Сега вноските им се поемат от държавната хазна, която плаща и за здравето на пенсионерите, студентите и работещите в съдебната система. Става дума за 4,5 млн. души, сочат данни на Българския лекарски съюз. Хазната обаче не покрива пълния размер на здравните им вноски, а само половината, което според съсловни и пациентски организации утежнява допълнително дефицита на средства в НЗОК.

По думите на д-р Таня Андреева доплащането в здравния сектор е следствие от неплащането на здравни вноски. Нашият модел на осигуряване освен солидарен трябва да бъде и справедлив. Не може хората, които добросъвестно си внасят здравните вноски, да поемат лечението на всички останали на свой гръб, коментира тя.
Според министър Андреева, за да се сведе доплащането от пациентите до минимум, или всички трябва да си внасят здравните осигуровки, или те да покриват определен пакет медицинска дейност, а за дейностите извън този основен пакет да се въведе допълнително доброволно здравно осигуряване.
Тя не скри, че тази финансова година е изключително тежка за НЗОК, и припомни, че финансовата институция ще следи разходите на болниците всеки месец, а не на тримесечие. Така ще стане ясно дали те са за реално лекувани пациенти, или клиники надуват сметките, за да си осигуряват по-високи доходи. Д-р Таня Андреева смята, че е рано да се говори за актуализация на бюджета на здравната каса, но не изключва да се вземат и такива мерки след края на полугодието. Линк с материала: http://www.hospital.bg/news-6162-durzhavnite-sluzhiteli-da-plashtat-sami-zdravnite-osigurovki.html


всички новини