ЕС установи референтни стойности за прием на витамин А

10.03.2015 г.

Европейският орган за безопасност на храните (EFSA) установи референтни стойности за приема на витамин А в рамките на Европейския съюз. Това са 750 мкг (микрограма) дневно за мъжете и 650 мкг дневно за жените.

Референтните стойности за прием на витамин А представляват дневни количества витамин А, удовлетворяващи физиологичните потребности на почти всички здрави индивиди (97,5%) от отделните популационни групи.

витамин А

Photo credit: colindunn / Foter / CC BY

След щателен обзор на научната литература, панелът на EFSA по диетични продукти, хранене и алергии установи референтни нива между 250 мкг и 750 мкг за бебета и малки деца. За бременните жени са заложени завишени стойности от 700 мкг, които да „обезпечат нуждите на плода и майчините тъкани“. В научното становище на органа се отбелязва, че реалният прием на витамин А в ЕС варира между:

  • 409 и 651 мкг дневно за деца на възраст между 1 и 3 години
  • 607 и 889 мкг дневно за деца на възраст между 3 и 10 години
  • 597 и 1078 мкг дневно за младежи на възраст между 10 и 18 години
  • 816 и 1498 мкг дневно за възрастни

Витамин А се намира в разнообразие от храни, в това число меса, масло, яйца, плодове и зеленчуци и е с доказано значение за здравето на очите, кожата и имунната система. Под „витамин А“ в научната литература се разбира:

  • ретинол – витамин А от животински произход
  • молекули със сходна на ретинола биологична активност – ретинал, ретинолова киселина, ретинил естери
  • провитамин А каротиноиди – пигменти от растителен произход, които могат да бъдат преобразувани в ретинол след изяждане

Израз на биологичната стойност на всички тези вещества е т.нар. ретинолов еквивалент (РЕ). При съставянето на становището си панелът приравнява 1 мкг РЕ на 1 мкг ретинол, 6 мкг бета-каротин и 12 мкг от всички останали каротеноиди.

На практика 700 мкг РЕ могат да бъдат набавени с изяждането дневно на 1 голям морков (80 гр), 70 грама тиква, 100 грама спанак или 15 грама черен дроб (възможно най-богатият източник на ретинол).

тиква

Photo credit: TooFarNorth / Foter / CC BY

Дефицитът на витамин А може да доведе до проблеми със зрението. В страните от третия свят недостигът на витамин А сред бебетата и децата е често срещано състояние и е причина за забавяне на развитието, слепота, увеличена заболеваемост и смъртност от различни инфекции, в това число на дихателните пътища и стомашно-чревния тракт.

Пълният текст на разработения от панела документ можете да свалите от официалната страница на .В идните седмици се очаква проектопредложенията на органа за референтни стойности за прием на витамин Е, фосфор и витамин В12 да бъдат отворени за публично обсъждане.всички новини