Защо и как да пазим очите си от слънцето

21.07.2015 г.

Знаете ли защо слънчогледът може да си позволи да се „взира“ в лятното слънце по цял ден? Защото, за разлика от нас, той няма очи. Не е особено смешно, дори и разбираемо не е, но ще поправим второто след един абзац разстояние.


Тъй като в Аптеки Адонис този месец е посветен на очното здраве и по една случайност се намираме в самия разгар на едно от най-„напечените“ лета от доста време насам, сметнахме за важно да поговорим за защитата на очите от слънцето.
 


Потенциалните рискове от слънцето

Установено е, че продължителното излагане на слънчева светлина увеличава риска от катаракта (перде). Ултравиолетовата B (UVB) радиация произвежда вълни със средна дължина и обикновено засяга външните слоеве на кожата. Това е типът ултравиолетова радиация, която е основен причинител на слънчевите изгаряния, а също така и на катаракта.

Дългият контакт с UVB радиация, дори и с нисък интензитет, може в крайна сметка да доведе до структурна промяна в лещата на окото, в това число изменения в пигментацията, които от своя страна допринасят за развитието на т.нар. перде.

Очно здраве

Photo credit: no3rdw 


UVB радиацията вероятно играе роля и в макулната дегенерация – заболяване на ретината, което засяга хората в напреднала възраст. Някои учени предполагат, че с глобалното затопляне и изчерпването на озоновия слой се увеличава и интензитетът на UVB радиацията, което от своя страна води до постепенно нарастване на заболеваемостта от катаракта.

Продължителното незащитено стоене на слънце също така е свързано и с появата на птеригиум (наричан още външно перде) – характерно удебеление на очната повърхност, което засяга роговицата и зрението.

Не на последно място, не са изключени и слънчеви изгаряния на самите очи, които много наподобяват изгарянията на кожата, преминават сравнително по-бързо, но пък причиняват значително повече дискомфорт.

Отразените от водната повърхност слънчеви лъчи и изкуствената светлина от солариумите са особено опасни, както и директното взиране в слънцето – всички те могат да нанесат трайни, понякога необратими, увреждания на ретината, а оттам и на самото зрение.

Клепачите и зоната около очите пък са податливи на рак на кожата, рискът от който нараства правопропорционално на продължителността на слънцеизлагане.

 

Форми на слънцезащита

Тук нещата са далеч по-прости и интуитивни, след като веднъж сме се съгласили по въпроса, че е важно да пазим очите си от слънцето.

Носенето на широкопола шапка значително може да редуцира количеството ултравиолетови лъчи, които достигат до лицето и зрителния ни апарат.

 слънчеви очила
Photo credit: ShutterMoth

Разбира се, най-добрата и сигурна форма на защита остават качествените слънчеви очила, които отговарят на следните изисквания:  
  • CE маркировка – гаранция за това, че очилата предоставят достатъчно за безопасността ни ниво на защита
 
  • Филтърна категория 3 или 4 – имайте предвид, че всяка филтърна категория предпазва от ултравиолетова радиация на 100%, но категории 3 и 4 осигуряват по-висока степен на комфорт при силно слънцегреене. Очила с категория 4 не са подходящи за шофиране, тъй като са с много ниска светлопропускливост.
 
  • Сравнително голяма площ – тук и личните ви предпочитания са от решаващо значение, но по възможност избирайте слънчеви очила с големи стъкла, широки дръжки и/или протектори за страничната част на очите и слепоочията


всички новини