Защо слънцезащита?

20.06.2016 г.

Дори и да не сте си задавали въпроса точно по този начин, наш дълг като фармацевти е да отговорим на него максимално подробно и разбираемо.

Видове UV лъчи

Видовете ултравиолетова радиация, която достига до нас, най-общо могат да бъдат разделени на UVA и UVB. Със сигурност сте ги срещали в описанията на слънцезащитната козметика, която, надяваме се, ползвате. Най-опростеният начин да обясним разликата между тях е да наречем UVA „състаряващото“ лъчение, а UVB „изгарящото“ лъчение.

Традиционният фокус на слънцезащитата бяха UVB лъчите и докато специализираните продукти наистина предпазваха от изгаряне, осезаемата полза от тях се изчерпваше горе-долу с това. Днес обаче всяка уважаваща себе си слънцезащитна козметика е формулирана и с UVA-филтри, които предпазват от фотостареене и допълнително намаляват риска от рак на кожата.

Как работи слънцезащитата?

Най-общо, слънцезащитните продукти намаляват вредите от слънцето, като отразяват или абсорбират UV-радиацията, чрез:
  • Минерални (физични) филтри (напр. цинков оксид, титаниев диоксид), които физически предпазват кожата от слънцето и отразяват UV-лъчите. Този тип бариера е отлично средство за защита при всякакъв интензитет на слънцегреене: той предпазва както от UVB, така и от UVA, започва да действа мигновено след нанасяне, не се отмива лесно, фотостабилен е и е напълно безопасен. Единственият му недостатък е неестетичният ефект от неговото нанасяне, но пък ние сме на мнение, че изгорялата и състарена кожа изглежда и се чувства значително по-зле.  
  • Химични (органични) филтри, които абсорбират UV-радиацията и я преобразуват в топлина. Те могат да имат различни химични свойства и варират в способността си да усвояват UVA и UVB лъчи.

A що е то SPF?

SPF (слънцезащитен фактор) е показател за ефективността на слънцезащитния продукт, която доскоро се измерваше със силата му да отложи слънчевото изгаряне във времето. Така например, един лосион, който можеше да удължи времето за изгаряне от 10 минути на 150 минути, беше със SPF 15. От сравнително скоро SPF започва да отчита и защитата от UVA лъчи, като всички продукти на европейския пазар трябва да бъдат обозначени със символ UVA, ограден в кръгче, а етикетът им да гласи, че отговарят на изискванията за SPF/UVAPF.

Важно е да отбележим, че стойностите на SPF стандартно се изчисляват за доза от около 30 мл (една щедра шепа) слънцезащитен продукт, нанесен на цялото тяло. Това е значително повече, отколкото средностатистическият потребител използва. Огромна част от случаите на изгаряне се дължат не толкова на неефективен продукт (или нисък SPF), колкото на недостатъчно обилното и/или редовното му нанасяне.

Вредна ли е слънцезащитата?

Нежеланите ефекти от използването на слънцезащитни продукти са изключително рядко срещани и се заключават почти изцяло в реакции на свръхчувствителност към химичните филтри. В дългосрочен план съществува опасението от намалено усвояване на витамин D, но досега не са били правени изследвания, които да измерят до каква степен употребата на слънцезащита има принос за дефицита на това жизненоважно вещество в организма. За Ваше успокоение ще акцентираме, че 25-OH-D тестовете за нивата на витамин D в кръвната плазма са много достъпни, а слънчевият витамин под формата на добавка – още повече.

В заключение

Слънцезащитните продукти са важно средство за предпазване от нежелано съприкосновение със ултравиолетовата радиация. Те не са панацея и трябва да бъдат комбинирани с ограничено стоене на слънце в периодите с висок интензитет на слънцегреене, както и с физични бариери като шапки, тениски, очила и други.

Данните за рисковете от употребата на слънцезащитна козметика са оскъдни и ползите от нея значително надхвърлят потенциалните рискове, особено в ситуации, когато излагането на слънце е неизбежно. Лятото е вече тук и за наше щастие тези ситуации ще стават все повече, нека им се наслаждаваме пълноценно и безопасно!

всички новини