За тиквите и хората

31.10.2018 г.

🎃🙃 👇

Стана много модерно през последните години да асоцираме тиквата с обичания от много и отричания от други, празник на Вси Светии – Хелоуин, честван основно в англоезичните страни. И в повечето случаи я забравяме до следващия празник , пренебрегвайки факта, че тя всъщнoст има редица ползи за здравето ни.
За родина на тиквата се смята Северна Америка, и по-точно Мексико. А първите сведения за съществуването и датират от преди повече от 8000 хил години.
Има около 800 вида тиква, но само 200 стават за ядене.
Среща се в различни разцветки : бяло, жълто, зелено, черно, на точки или на ивици.
Предрешена е и в различни форми – кръг, овал, крушовидна, луковидна.
Ето и някои основни ползи от употребата на оранжевия плод:
1. Тиквата, съставена от повече от 90% вода, е изключително ниско калорична – само 25кал/100г, и това я прави идеална за поддържане на стройна фигура.
2. Целулозата и пектинът в нея съдействат за пречистване на организма от шлаки и токсини и при проблеми с бъбреци, черен дроб, анемия,запек.
3. Помага ни успешно да се борим със свободните радикали и спомага за свежия тен и сияйната кожа, благодарение на високото съдържание на бета каротин, който предпазва тялото от окисляване, стимулира имунната система, предпазва кожата от вредното влияние на UV лъчите. Бета каротинът е основен източник в диетата ни на витамин А.
4. Помага за намаляване на отоците по краката заради диуретичното си действие.
5. Съдържа 5 пъти повече провитамин А в сравнение с морковите и 3 пъти повече в сравнение с наличието му в говеждия черен дроб. Поради тази причината офталмолозите препоръчват на хората с нарушено зрение да консумират често ястия с тиква, сготвена по различни начини и да пият тиквен сок.
6. При проблеми със съня, се препоръчва сок от тиква в комбинация с прясно изцеден лимон, мед и гореща вода. Тази отвара успешно се бори и със стреса
7.Тиквеното масло спомага за понижаване на холестерола, при проблеми със сърцето и кръвооросяването.
8. Тиквени семки са много полезни и борят остеопорозата и глистите.
9. С настърганата мека част на тиквата може да се правят компреси при екземи, изгаряния и обриви.
10. И не на последно място по значение, отдавна е известно, че тиквените семки действат като афродизиак, тъй като подпомагат оросяването на органите с кръв и заради високото си съдържание на вит.Е.всички новини