Здравословните храни са във възход, но се храним по-зле от всякога

12.03.2015 г.

Въпреки че ядем все повече и повече здравословни храни, качество на хранителния ни режим, като цяло, се е влошило. Това е заключението от един нов доклад, разглеждащ моделите на хранене в глобален план.

Въпросният анализ е публикуван в мартенското издание на списанието The Lancet Global Health. Той е пръв по рода сии прави паралел между хранителните навици в 187 държави (сред които и България) през 1990 и 2010 година. Неговите открития, накратко, са че световният модел на хранене сериозно се е влошил за тези 20 години, макар и в много държави приемът на здравословни храни да е нараснал. Това се дължи на факта, че консумацията на вредни храни значително превъзхожда благоприятните промени в диетата ни, особено при нациите със средни доходи.

Настоящите резултати са поредното доказателство, че за няма универсална рецепта за здравословно хранене и към всеки един случай трябва да се подходи индивидуално. Данните от изследването нагледно демонстрират как в дадени държави дефицитът (или недостатъчната консумация) на питателни храни е най-сериозният проблем, докато в други същите храни са напълно достатъчни, но пък за сметка на се наблюдава остра злоупотреба с вредни продукти.

Свят

За да достигнат до тези заключения, изследователите разглеждат 325 световни допитвания, фокусирайки се върху 17 обичайни храни, напитки и хранителни вещества. В графа „полезни“ анализът помества неща като пълнозърнести култури, риба, плодове и зеленчуци, варива, ядки и семена, както и млечни продукти. Сред „вредните“ храни фигурират червените и преработените меса, транс мазнините, подсладените напитки и солта.

Интересна тенденция е, че по-възрастните представители на населението се хранят по-добре от по-младите, както и че жените са с по-здравословни порядки от мъжете. Също така се наблюдава връзка между нивото на доходи в съответната държава и качеството на хранителния режим. Колкото по-висок е средният доход в една страна, толкова по-голяма е вероятността в нея да се ядат повече полезни храни. Същевременно, още по-силна е положителната асоциация между националните приходи и вредните навици. С други думи, гражданите на държави с висок и среден доход на глава от населението са сред най-големите консуматори на вредни храни.

Колкото до България конкретно, тук както никога имаме повод за оптимизъм. През последните години в страната ни се наблюдава сравнително по-ниска консумация на полезни храни в сравнение с 1990 година, но пък тази тенденция се свръхкомпенсира от сериозния отлив на вредни храни от българската трапеза. Ако може да се каже, че има какво да се желае по отношение на нашата страна, то това са възможностите за включване на повече риба, пресни плодове и зеленчуци и други богати на фибри храни в менюто ни.

България

България

 

Изображения: The Lancet Global Healthвсички новини