Иновативните начини за борба с бръчките

12.12.2015 г.

Борбата с бръчките датира от незапомнени времена и сякаш не се очертава да приключи в обозримото бъдеще. Резултатите в нея са променливи и често ни се струва, че сме попаднали в губещата половина на полесражението. Всеки следващ козметичен продукт пристига с все по-гръмко обещание и оставя след себе си все по-горчиво разочарование.


За щастие, през последните десетина години дерматологията научи много за начина, по който кожата старее, както и за съставките, които биха могли да противодействат на този процес. Все още сме далеч от „изобретяването“ на вечната младост, но някои съединения наистина могат да ни помогнат да изглеждаме поне толкова млади, колкото се чувстваме.

Бръчки

Photo credit: kitty.green66


Алфа-хидрокси киселини

Това са естествени плодови киселини, които отстраняват повърхностния слой мъртви кожни клетки, като по този начин намаляват дълбочината на фините линии и бръчките, особено в околоочната зона. Последните изследвания демонстрират, че в по-висока концентрация алфа-хидрокси киселините могат да стимулират производството на колаген.
 

Ретинол

Ретинолът е активната форма на витамин А и може да бъде открит в по-добрите козметични продукти. Неговият механизъм на действие не е напълно изяснен, но е сигурно, че ретинолът предизвиква синтез на нов колаген в кожата, дори и при наличието на хронологично и фотостареене. 
 

Витамин C

Редица проучвания потвърждават, че нанесена на кожата, L-аскорбиновата киселина може да увеличи производството на колаген, да предпазва от UVA и UVB увреждания, да коригира пигментни проблеми и да облекчава различни възпалителни състояния.
 

Хиалуронова киселина

Най-ефикасният метод за третиране на бръчки с хиалуронова киселина за момента остава нейното инжектиране. Напоследък редица козметични компании започнаха да включват в своите формули иновативни полимери на съединението, които се отличават с по-добро дермално усвояване. Резултатът е по-трайно хидратиране на кожната повърхност и по-осезаемо запълване и изглаждане на бръчките.  


Идебенон

Това е химичният братовчед на небезизвестният антиоксидант коензим Q10. Наскоро публикувано в Journal of Dermatology изследване отчита, че 6 седмици топикална употреба на идебенон водят до 26% подобрение при загрубяла и суха кожа, 33% подобрение при увредена от слънцето кожа и 29% по-малко фини линии и бръчки.


Фактори на растежа

Те представляват част от естествените оздравителни механизми на тялото. Приложени директно върху кожата, факторите на растежа могат да редуцират вредите от слънцето и да изгладят линиите и бръчките, влияейки директно върху колагеновия синтез.


Пентапептиди

Пентапептидите се отличават със сходно на растежните фактори действие – топикалното им приложение не само облекчава състоянието на увредена от слънцето кожа, но и води до засилено производство на колаген, а оттам – и до значително по-малко бръчки.всички новини