Искате ли страхотни джинджифилови сладки за Коледа?

03.12.2017 г.

Искате и още как!

И ние ще ви ги предоставим в неограничени количества. В удобно за вас време. Доживот! Това е маркетинговият начин да ви кажем, че ще ви научим как да си ги правите сами. Извиняваме се на подведените и продължаваме нататък, за да не ни свари Коледата по бели гащи.

Открай време, особено на запад, е традиция край празничната елха да се оставят джинджифилови сладки. Така добрият старец получава нещичко в замяна на усърдния труд, който полага в дългата нощ. И си набавя енергия да продължи да го полага. По фигурата му е видно, че от доста време насам енергията му идва в излишък.

В публичното пространство витаят множество рецепти за това печиво и всяка от тях претендира да е най-добрата, но сами разбирате защо повечето от тях лъжат. Специално за вас ние издирихме, изпитахме и написахме НАИСТИНА ПЕРФЕКТНА РЕЦЕПТА за сладки с джинджифил, канела, карамфил и мед. Честна дума!

Направете ги и в никакъв случай не ги оставяйте на онзи брадатия, защото рискувате да ви остане на гости доживот. А това би сложило доживотен край на Коледата. Никой не би желал подобно нещо да се случи.

Магически съставки (за 70 перфектни сладки):

 • 3 чаена чаша брашно + допълнително за разточване
 • 125 г масло на стайна температура
 • ½ чаена чаша кафява захар
 • ¾ чаена чаша мед
 • 1 яйце
 • 2 ч.л. джинджифил на прах
 • 2 ч.л. канела
 • 1 пъпка карамфил, счукана или смляна
 • 1 ч.л. сода
 • ½ ч.л. бакпулвер
 • Щипка сол и шепа вдъхновение
За слепването:
Мед и масло, разбира се – колкото потрябва, в съотношение според личния ви вкус.

Ритуал по приготвяне:

 1. Разбъркайте маслото, захарта, меда и яйцето до пълното разтапяне на захарта и постигането на гладка смес.
 2. Смесете сухите съставки и постепенно ги добавете към течната смес, разбърквайки постоянно.
 3. Оформете няколко топки от полученото тесто и приберете на хладно за минимум 60 минути. Така ще си улесните последващото разточване.
 4. Набрашнете масата или друга удобна площ и разточете тестото на слой с дебелина 3-4 мм. От така получения лист изрежете някакви фигурки, които може да са коледни, но може и никак да не са. Даже е по-добре изобщо да не са. Така ще съсредоточите цялата Коледа във вкуса на сладките!
 5. Междувременно сте си загряли фурната на 180°C, нали така? Именно там вкарвате застлана с хартия за печене тава, в която суровите сладки тръпнат в очакване.
 6. Суровите сладки се трансформират в добре опечени за около 10-15 минути. Ще ги познаете по срамежливото зачервяване.
 7. Извадете ги от фурната и ги оставете да поизстинат. Докато тече този процес, вие можете да правите нещо друго. Едно такова нещо е разбъркването на сместа за слепване. Течен мед, меко масло, бъркане!
 8. Мазане и слепване.
 9. Ядене. И нито дума на стареца с червените одежди. Той определено има нужда да смъкне няколко размера от талията на червеното костюмче. 


всички новини