История на коледния подарък – по света и у нас

16.12.2018 г.

Едва ли някой сред вас се пита откъде-накъде се подаряват коледни подаръци. Ние обаче ще ви разкажем, защото празникът наближава и дори аптеките трябва да пишат за неща, различни от козметика, добавки и лекарства.

Казват, че една от основните причини да харчим пари и време за други хора по Коледа е споменът за даровете, които тримата влъхви принасят на младенеца – тамян, злато и смирна. Тамянът още тогава е бил част от еврейските поклоннически ритуали и подаряването му се тълкува като предвестие, че хората ще се кланят на Исус. Златото се е асоциирало с царственост – знак, че Исус ще се превърне в „крал на кралете“. Миртата е била използвана в балсамирането – поличба за страстите и смъртта на Христа.

Християнският свят празнува самата Коледа в почит на най-големия дар, получен 2000 години назад във времето. Или както гласи един от най-цитираните библейски стихове, Йоан 3:16: „Защото Бог толкова възлюби света, че даде Своя Единороден Син, за да не погине нито един, който вярва в Него, но да има вечен живот.“
Отвъд духовното, Коледата също носи подаръци – далеч по-материални и практични, при това ежегодно. Няма значение дали ще е Дядо Коледа, Санта Клаус, Свети Николай или Крис Крингъл – децата по света и у нас свързват едно такова име с нови придобивки и самоотвержено пишат писма, в които се отчитат пред белобрадия старец и си искат дължимото. Понякога дори не е нужно да е белобрад или да е старец. В Австрия, Германия и Швейцария вярват в ангела-дароносец Кристкайнд. В Испания очакват тримата влъхви, а в Италия съществува поверието за старица на име Бефана.

Още по-разнообразни са местата, на които се доставят коледните подаръци. В по-голямата част от Западна Европа традицията е да се пълнят ботушките на децата. В Италия, Англия и САЩ се окачват специално предназначени за целта чорапи, обикновено край камината. В много държави даровете очакват своите собственици под коледното дръвче. В България, поне според нашия опит, имаше хубав почин да се носи чувал при съседите, които го оставяха пред входната ни врата и звъняха на звънеца, преди да побегнат. За децата – радост и мистерия, а за нас – само радост.

Различни са и миговете, в които хората по света си отварят подаръците. Най-рано това се случва в Холандия – на 5 декември, когато се чества вечерта на Свети Никола. Същият празник се състои на 6 декември в Белгия, Германия и Чехия. Познахте, че това е нашият Никулден, на който българите просто ядат пълнен шаран. Ние си подаряваме неща на 25 декември заедно с англичани, американци, японци и кой ли още не, макар че някои семейства у нас подраняват от Бъдната вечер. От времето на социализма ни е останал навик да си даваме по нещо и по Нова година. Най-късно подаръци се отварят на 6 януари, Богоявление, като това се отнася най-вече за католически държави като Испания и Мексико. 

Популярен начин за размяна на подаръци в различни социални кръгове като класове, фирми и приятелски компании е т.нар. „таен Дядо Коледа“. Това е схемата, при която всеки тегли името на друг човек от групата и трябва да му приготви нещо за празника, обикновено символично. Получателят на подаръка обикновено не знае кой е подателят, макар че ние залагаме на прозрачност и си признаваме.
А вие с какво, как и кога възнамерявате да зарадвате близките си?

всички новини