Магнезият – подценяван минерал с голямо значение за здравето

28.05.2015 г.

Колко от вас са наясно с нивата си на магнезий? А колко от вас мислят за тях въобще?

Няма да преувеличим, ако кажем, че от сто души, прочели настоящата статия, нито един няма да отговори утвърдително на горните два въпроса. Но нека това не звучи като обвинение – проблемът нито е във вас, нито във вашия лекар.

Изследването на магнезий като задача с повишена трудност

Около 99% от съдържанието на магнезий в човешкото тяло е концентрирано в клетките на костите, мускулите и меките тъкани, докато едва 1% се намира извънклетъчно. Още по-малко - само 0,3% от всичките ни магнезиеви запаси циркулират в кръвния серум, което прави тяхното обективно измерване изключително трудна задача.

Казано на един малко по-разбираем език, ниските нива на магнезий в кръвта може и да са добър индикатор за наличието на магнезиев дефицит в организма, но нормалните нива на магнезий в кръвта не са гаранция, че приемаме достатъчно магнезий.

Всичко това може би нямаше да има особено значение, ако магнезият не беше толкова „голяма работа“. Тук говорим за един наистина есенциален минерал, взимащ ключово участие в над 300 регулаторни ензимни системи с влияние върху мускулите, нервите, костите, протеините, ДНК, глюкозата и енергийния метаболизъм. Наистина голяма работа. 

магнезий

Photo credit: fdecomite 

Колко магнезий ни е нужен всеки ден?

Препоръчителният дневен прием на магнезий варира според възрастта и пола, но 400 милиграма дневно е едно хубаво кръгло число, когато говорим за възрастни хора. В ролята си на участници в хомеостазата, бъбреците изхвърлят извън тялото ни около 120 мг магнезий на ден. Известно е, също така, че дори и умерената употреба на алкохол може да удвои и дори учетвори това количество. Нещо повече, много лекарства са в състояние да намалят телесните запаси от магнезий.

А ако не си го набавяме?

Магнезиевият дефицит се асоциира с най-различни състояния, в това число аритмии, хипертензия, тревожност, крампи, камъни в бъбреците, инфаркт на миокарда, главоболия, ПМС, фибромиалгия, болки в гърдите, остеопороза, диабет, слабост и хронична умора и много други.

Даваме си сметка, че звучим като един от онези сайтове, които обичат зад всички здравословни несгоди да седи една-единствена причина, но не сме от тях. Тъй като магнезият заема важно място в толкова много клетъчни функции, липсата му наистина може да доведе до немалко сериозни здравословни проблеми.

Основни източници на магнезий

Макар и в разрез с бизнес интересите ни, ние сме първите, които ще ви посъветват да търсите магнезия първо в храната и чак след това в хранителните добавки. Затова първо ще поговорим за храна и чак след това – за добавки.

Храни

Храните с високо съдържание на магнезий включват почти всички тъмни зеленолистни зеленчуци (за българите чудесна опция са спанакът и лападът), ядките и семената, мазната риба, варивата (боб и леща), пълнозърнестите храни, какаото, някои сушени плодове.

спанак

Photo credit: DeSegura89

Хранителни добавки

Магнезиевите добавки са достъпни без рецепта в много различни форми – като цитрат, оксид, оротат, аминокиселинен хелат, хлорид, глюконат, карбонат, лактат и др. Всички те варират в своята концентрация на магнезий, усвоимостта и бионаличността си, но тези подробности излизат извън спектъра настоящата статия.

На тези от вас, които спортуват активно, обичат да пийват редовно (дори и в границите на умереността), приемат инхибитори на протонната помпа или се изхранват предимно с преработени храни (различни от изброените по-горе), горещо бихме препоръчали да започнат да приемат магнезий под формата на добавка.всички новини