Маслото от кайсиеви ядки – една слънчева целувка от Хунза

09.02.2017 г.

В диво състояние кайсията се среща в Централна Азия и Северен Китай и полезните ѝ свойства са били познати преди повече от 2000 години пр.н.е. В България се отглежда от началото на първи век сл.н.е, а в Европа се е появила през средните векове. През 16ти век стойността на маслото от кайсиеви ядки се е доближила до цената на златото.
 
И това съвсем не е случайно – кайсиите са сред най-питателните плодове. Притежават прекрасен вкус и широкоспектърен здравословен ефект. Богати са на захари, фибри, органични киселини (ябълчена, лимонена, салицилова и винена), каротеноиди и биофлавоноиди — мощни антиоксиданти и имуномодулатори за защита от свободните радикали и забавяне процесите на стареене. Кайсията е първенец по съдържание на бета-каротин (прекурсор на витамин А) — само 150-200 г от плода осигуряват необходимата дневна доза от витамин А. Препоръчват се за подобряване на зрението, подсилване на имунната система и вътрешна козметика (укрепват косата, кожата и ноктите).

кайсиев цвят Хунза
 
Кайсиите съдържат витамин С (10 мг на 100 г) и рутин (известен още като витамин P), които укрепват на кръвоносните съдове; ниацин (витамин B3 или PP), който обогатява тъканите с кислород и балансира обмяната на веществата. Витамин В1 подпомага растежа и умствените способности, поради което плодовете са особено полезни за децата и хората от третата възраст. От минералните вещества кайсиите са най-богати на калий - 300 мг в пресните плодове и няколкократно повече в сушените. Затова са незаменима храна при сърдечно-съдови заболявания. Съдържат още фосфор и магнезий, които противодействат на стреса и подобряват настроението и работата на мозъка, калций за здрави кости и желязо, което подсилва защитните сили на организма. Една от най-ценните съставки на кайсията е пектинът, който отстранява токсичните вещества от клетките и подобрява чревната микрофлора.

 хунза сушени кайсии

Изключителен интерес буди фактът, че хималайското племе Хунза, което се храни предимно с кайсии и консумира ежедневно масло от кайсиеви ядки, изобщо не боледува от сърдечно-съдови и злокачествени заболявания. Техните кайсии не познават химически препарати, а маслото се добива по технология от над 2000 години. В производствения процес участват предимно жени от племето Хунза, а технологията изключва допира с метал и по този начин отстранява опасността от компрометиране на лековитите свойства на маслото – стриването на кайсиевите ядки става на ръка, единствено с помощта на камъни.

хунза кайсиеви ядки
 
Именно поради тази специфика маслото от кайсиеви ядки Sunny Kiss from Hunza e неповторим продукт – неговото качество е несравнимо с това на подобните продукти, които се предлагат на пазара, а количеството му е изключително ограничено заради начина му на производство. То е пълноценна клетъчна храна с богато съдържание на минерали, витамини, различни естествени биостимулатори и мастни киселини. Установени са значителни количества мед, желязо, фосфор, калий и магнезий, витамините А и Е, витамини B1, B2, B3, B6, олеинова и линолова мастни киселини, както и незаменимите мастни киселини Омега-3 и Омега-9. Тези вещества участват в редица основни биохимични процеси, регенерират структурните увреждания в клетъчните мембрани и отстраняват възпалителните процеси. Есенциалните мастни киселини имат доказано благоприятен ефект върху кожата и косата – подхранват сухата кожа, укрепват космените фоликули и предотвратяват косопада. Това масло е подходящо за вътрешна и външна употреба при всеки тип кожа, заради своята мека и лека текстура. При използването на правилното количество, подхранва кожата на лицето без да оставя мазен филм и усещане за тeжест.
 
Уникалният здравословен ефект на маслото от кайсиеви ядки Sunny Kiss from Hunza се дължи в значителна степен на богатото съдържание на витамин B17, известен още като амигдалин или лаетрил, който се смята за един от най-мощните природни съюзници в борбата с раковите заболявания.

 

Sunny Kiss from Hunza масло от ядки на кайсия облекчава астматичните пристъпи и ускорява клетъчната обмяна. Притежава подчертано овлажняващо и регенериращо действие върху сухата и състарена кожа. Кайсиевото масло е идеално средство срещу бръчки, защото подпомага образуването на колаген и хидратира кожата. Съдържа и природен восък, който действа като защитен филм.
 
Маслото от кайсиеви ядки е чудесно леко и ефирно масажно масло със силен омекотяващ ефект. За разлика от някои масла, които остават на повърхността на кожата, маслото от кайсиеви ядки се абсорбира лесно, без да оставя мазни следи. Ако имате суха кожа, или сърбеж след къпане, това е най-доброто овлажняващо масло. С помощта на маслото от кайсиеви ядки се увеличава и цялостния ефект от масажа – намаляват последствията от стреса, болката и възпалението и се увеличава цялостното усещане за благополучие и комфорт.
 
Това масло няма никакви странични неблагоприятни ефекти и поради мекия си кадифен ефект е много подходящо за вътрешна и външна употреба при деца и за детски масажи.
 
Маслото от кайсиеви ядки Sunny Kiss from Hunza можете да поръчате с безплатна доставка за цялата страна от електронната ни аптека или на телефон 0894 23 44 44 (в работни дни от 9 до 16 часа).
 

всички новини