Митове и факти за сенната хрема

06.03.2017 г.

За страдащите от сезонна алергична хрема (популярна под наименованието сенна хрема), пролетта означава старт на битката с множество неприятни симптоми - кихане, хрема, запушен нос, зачервени, сърбящи очи, конюнктивит. Статистиката сочи, че през последните две десетилетия проявите на алергии са скочили двойно в световен мащаб, а сенната хрема засяга над 20% от европейците. Кои са най-честите заблуди, свързани с неприятната алергия, която пречи на всеки четвърти у нас да се радва на пролетта?

Мит: Сенната хрема е неприятна, но не е някакво сериозно заболяване.

Факт: Това е сериозно хронично заболяване, което при неправилно лечение може да причини влошаване на други респираторни болести като астма и синузит, на кожни алергии като екзема и уртикария. Сенната хрема нарушава сериозно качеството на живот с неприятните симптоми, съпроводени с нарушения на съня, изтощение и трайно понижена работоспособност.
 

Мит: Няма профилактика за сенната хрема. Просто при появата на неприятните симптоми трябва да се вземат лекарства.

Факт: Ранната и точна диагностика от лекар алерголог е важна, за да се гарантира подходящо и ефективно лечение. Трябва да знаете кой е рисковият период от годината за проява на сенната хрема. Така можете да започнете своевременна профилактика. Подходяща за целта е терапията с Шуслерови соли на Немския хомеопатичен съюз (DHU). Тя щади организма, може да се прилага продължително, без опасност от нежелани реакции или привикване. 6-8 седмици преди началото на очаквания алергичен период започнете профилактика с
 
Шуслерови соли №2 калциев фосфат, №3 железен фосфат и №8 натриев хлорид. Сол №2 участва в регулацията на белтъчните структури в организма, а алергените са чужди белтъци. Така с нейна помощ се връща балансът на организма при алергична реакция. Сол №3 помага за овладяването на острия възпалителен процес на лигавиците. А сол №8 регулира водния баланс в организма - повлиява воднистата хрема и осигурява регенерацията на лигавиците. За профилактика при сенна хрема приемът е по 1 таблетка от всяка сол 5 пъти дневно при възрастни (до 3 таблетки за деца).
 
А при първите прояви на алергични симптоми започнете интезивно лечение – увеличете дозата на соли №2, №3 и №8, по 1 таблетка от всяка сол през 1 час. След настъпване на облекчение продължете с приема им - до 3 таблетки от всяка сол на ден, за още 2 месеца. Терапията с Шуслерови соли е ключов елемент в профилактиката и лечението на алергиите. С нейна помощ се регулира минералният дефицит, който лежи в основата на всеки болестен процес.
 

Мит: Ако не сте страдали от сезонни алергични прояви като дете, не сте застрашени от тях на по-късна възраст.

Факт: В ежедневието си непрекъснато сме изложени на контакт с нови, различни вещества. Това, че не сме проявявали алергии в детството си, не е гаранция, че сме напълно защитени на по-късна възраст. При някои хора има наследствено предразположение. Установено е също така, че момчетата са по-склонни към прояви на атопия, както и бебетата с поднормено тегло при раждането, макар и да не са ясни причините за това. Засегнати от алергии често са деца на родители пушачи или деца, лекувани често с антибиотици.
 
От електронната ни аптека можете да поръчате комбинацията от Шуслерови соли при сенна хрема, достатъчна пълен курс на профилактика и лечение в рамките на сезона.
 

всички новини