Най-търсените хранителни добавки на 2015 ще са...

05.03.2015 г.

Да кажем, че хранителните добавки са популярни в последно време би било като да смотолевим, че на Северния полюс е хладничко.  Да, обаче има хранителни добавки и хранителни добавки, като първите са далеч по-търсени от вторите. Или може би е обратното…

Шегата настрана, едно наскорошно допитване сред над 10 000 души имаше за цел да установи кои, именно, ще са най-желаните суплементи на 2015 година. Резултатите от него недвусмислено показват, че на първо място се класира рибеното масло, плътно следвано от мултивитамините, коензим Q10 (CoQ10), витамин D, витамините от B-групата, магнезий, калций, пробиотиците и витамин C. Данните са сходни с тези от миналогодишното подобно проучване, с тази разлика, че местата на калция и магнезия в класацията са разменени.

Употребата на магнезий сред респондентите спрямо миналата година е нараснала от 38,1 на 43,1 процента. Това е относителен ръст от 13 процента, рекорден спрямо прираста на другите основни добавки. Популярността на коензим Q10, витамин D, витамините от B-групата и най-вече – на пробиотиците, също е нараснала. Специално употребата на пробиотици е скочила от 37,8 процента на 40,2 процента. Приемът на мултивитамини и рибено масло се характеризира с лек спад, въпреки че това не им е попречило да продължат да оглавяват своеобразната класация. Рибено масло се пие от 65,6 процента от участниците в допитването, а мултивитамини – от 60,2 процента.

рибено масло

 Photo credit: Stephen Cummings / Foter / CC BY

Сред водещите 32 добавки най-голям спад бележат продуктите за отслабване, чиято употреба се е сринала с цели 25 процента – от 10,7 процента на 8 процента. Този удар най-вероятно се дължи на медийния шум около оттеглянето на едно изследване, което привидно демонстрираше ефект от екстракта от зелено кафе. Използването на глюкозамин/хондроитин, ресвератрол, протеинови пудри и напитки се характеризира със слаб спад, докато употребата на мелатонин и витамин К е намаляла умерено.

Както вече загатнахме, най-голямо влияние върху потребителското търсене на хранителни добавки има медийното комуникиране на определени научни публикации. Така например, напоследък все повече изследвания откриват широк спектър от ползи, свързани с приема на пробиотици и магнезий, докато „животоудължаващите“ свойства на ресвератрола бяха поставени под въпрос от няколко скорошни проучвания. Разбира се, няколко публикации никога не са повод за категорични заключения от страна на науката, но пък за сметка на това са добър материал за гръмки заглавия във вестниците и интернет.всички новини