Научете повече за автоимунните заболявания в неформална обстановка

13.01.2017 г.

На 17 януари от 19:30 в софийския клуб "Строежа" ще се проведе безплатна лекция за автоимунните заболявания с лектор д-р Никола Кереков
 
Имунитетът е една от най-важните системи, с които е снабдено тялото – той ни предпазва от познати и непознати заболявания и инфекции. Понякога обаче се случва именно той да се обърне срещу нас, макар и по погрешка. Тогава иначе здрави клетки от организма попадат под ударите му, а органите, които могат да станат жертва на този метеж, са не един и два.  
 
Съществуват над 80 вида автоимунни заболявания, но и до днес никой не знае точно какво се крие зад тях. Това в никакъв случай не означава обаче, че не знаем нищо по темата. Напротив, науката бележи страхотен напредък в изучаването им и съвсем скоро ще можете да се докоснете това познание, независимо дали сте медицински лица или просто загрижени за здравето си хора.   
 
Темата за автоимунните заболявания ще бъде засегната на достъпен език в следващото издание на Skeptics in the Pub, където д-р Никола Кереков ще отговори на въпросите:
 
  • Какво са автоимунните заболявания и как се появяват те?
  • Каква е разликата между автоимунитет и автоимунно заболяване? 
  • Какви са отличителните белези на различните автоимунни заболявания и колко често срещани са те?
  • Какви са мерките за лечение и поддържащите терапии, възприети в съвременната медицина?
  • Какво е еволюционното предназначение на автоимунитета?
  • Имат ли натрупаните познания по темата някакво практическо приложение?
 
Повече информация за предстоящото събитие можете да откриете на неговата Фейсбук страница.
 
За лектора:
Д-р Никола Кереков е специалист по имунология. Работи в Института по Микробиология към Българска Академия на Науките. Съавтор е на серия научни статии, публикувани в специализирани издания. Страстен популяризатор на науката, той е водил редица лекции във формата Skeptics in the Pub и активно работи .
 
За Skeptics in the Pub:
Skeptics in the Pub е неформално събитие, създадено, за да среща хора, които се интересуват от наука и критично мислене. Форматът е прост: началото лектор говори по предварително подготвена тема, а след това е време за въпроси и свободни разговори между всички присъстващи.
 
Под името Skeptics in the Pub вече се организират събития в повече от 20 европейски държави, a България се присъединява към списъка през септември 2014.
 
Досега са проведени близо 15 събития с около 100 гости на всяко от тях. Skeptics in the Pub се организира всеки месец от Ratio – повече за предстоящите събития може да видите на техния сайт.

всички новини