На 30 място сме от 37 страни по качество на здравеопазването

29.01.2015 г.

България продължава да е сред страните с най-лошо здравеопазването в Европа. Последното издание на Индекса на здравния потребител (Health Consumer Index) на организацията Health Consumer Powerhouse, което беше представено днес показва, че страната ни заема 30-то място от общо 37 държави в Европа. След нас са само Албания, Полша, Сърбия, Черна Гора, Литва, Румъния и Босна и Херцеговина, а най-добро се оказва здравеопазването Нидерландия, следвана от Швейцария, Норвегия, Финландия, Дания, Белгия, Исландия, Люксембург и Германия.

Страната ни оглавява класацията по разходи за болнична терапия като процент от общите разходи за лечение. Според данните у нас около 60% от разходите са за болнично лечение, което е много по-скъпо от извънболничното. Анализът отбелязва още, че докато страни като Дания, Швеция и Норвегия предпочитат дългите хоспитализации и могат да си ги позволят, то България, Румъния и Албания не могат и трябва да преструктурират архаичните си здравни системи. 

Като цяло България показва незначително подобрение, в сравнение с останалите европейски държави. Постигнати са подобрения по отношение на резултатите от лечението, които дълго време оставаха незадоволителни. Преживяемостта при сърдечносъдовите заболявания отбелязва съществен напредък. Болничните инфекции бележат спад, но честотата им остава твърде висока. Между 2012 и 2013 година страната ни отбеляза по-сериозен напредък, дължащ се на позитивните отговори в проучването от страна на пациентските организации. Според външните наблюдатели здравеопазването в България отразява общата мрачна ежедневна действителност в страната. Има известни подобрения по отношение на резултатите от лечението, но дейностите по подобряване на достъпа, изпълнени миналата година, изглежда са спрели, отчита изследването. Фактът, че България е единствената държава, при която всички показатели в таблицата са оцветени в червено, категорично показва, че е налице нискокачествено, лошо работещо здравеопазване, се казва още в анализа.

Линк с материала.всички новини