Повече фъстъци, по-дълъг живот

06.03.2015 г.

Похапването на фъстъци може да се окаже един от начините за увеличавате на продължителността на живота, дори и за т.нар. високорискови популации. Едно ново изследване, обхващащо над 200 000 души, демонстрира, че любителите на фъстъците се характеризират с 21 процента по-ниска обща смъртност и 38 процента по-ниска смъртност от сърдечносъдови заболявания. Изследването е публикувано тази седмица в престижното медицинско списание JAMA Internal Medicine и е съвместно дело на американския университет Вандербилт и Шанхайския институт за изследване на рака.

фъстъци

Photo credit: viZZZual.com / Foter / CC BY

Това е първото проучване, което показва, че представителите на всички раси, принадлежащи към т.нар. рискови групи с нисък жизнен стандарт, могат да извлекат здравословни ползи от консумацията на фъстъци. Редица други публикации до момента свързват приема на фъстъци и ядки с понижен риск от смъртност, но техният фокус е предимно върху бели хора с по-висок жизнен стандарт. Приносът на новото проучване е, че то не само потвърждава наличието на подобна връзка, но и показва, че тя не се влияе от расовата и полова принадлежност, социоикономическия статус и наличието на метаболитни заболявания на субектите.

За целите на изследването са проследени три големи групи от хора. Първата наброява около 72 000 американци на възраст от 40 до 79 години, две трети от които афроамериканци, предимно от бедни семейства. Над 75% от тази група се отличава с наднормено тегло или затлъстяване, а над 76% са с метаболитни състояния като високо кръвно (55%), диабет (21%) и висок холестерол (34%) – все сериозни рискови фактори. Другите две групи включват около 134 000 мъже и жени от Шанхай на възраст между 40 и 74 години.  

фъстъци

Photo credit: EuroMagic / Foter / CC BY

Фъстъците са основният вид ядки, който се приема в рамките на изследването. Честотата на консумация се докладва от самите участници и варира по скала от „никога“ до „ежедневно“, като хората с най-редовна консумация на фъстъци се отличават с между 17 и 21% по-нисък риск от смъртност, най-вече вследствие от намалени сърдечносъдови случаи с фатален изход.

Заключението на публикацията гласи, че „е налице значителна полза от консумацията на фъстъци, специално по отношение на смъртността от сърдечносъдови заболявания. Предвид ниската цена на фъстъците, тази полза е достъпна за представителите на всички социални прослойки.“

Фъстъците са отличен източник на белтъчини, ненаситени мастни киселини, фибри, есенциални витамини, минерали, фенолни антиоксиданти и други фитохимикали. Само можем да гадаем колко още непознати на науката вещества крият тези малки ядки, но богатото им съдържание и добре документираните им здравословни свойства са добър повод редовно да включваме умерени количества от тях в менюто си.всички новини