Психичното здраве на българина се влошава, държавата - нехае

31.03.2014 г.

Психичното здраве на българина се влошава и няма никаква реакция от страна на държавата, на обществото и на институциите. Това заяви д-р Христо Хинков, ръководител на сектор "Психично здраве" в Националния център по обществено здраве и анализи.
"Медиите непрекъснато съобщават за ужасяващи случки. Но най-страшното е, че започваме да претръпваме. Не се прави нищо, за да се разясни, какво представлява психично болният човек", смята д-р Хинков.

По думите му това е почти варварско отношение и нагласа в нашето общество. Дълбоко е незнанието за структурата на психичното разстройство, за различните варианти на психичното разстройство. "СЗО има един девиз - Няма здраве без психично здраве, каза още медикът. По отношение на идеята за регистър на хората с психични заболявания той е на мнение, че така се прави опит за паническо бягство от честното казване на нещата такива, каквито са. Специалистът обясни, че в закона за здравето, в член 147 е казано, че Министерство на здравеопазването поддържа служебен регистър на лица с психични разстройства."Регистърът на психично болните хора у нас сам по себе си няма да реши нищо. Дори много мои колеги имат прекрасни разработки по темата. 

Тук не става въпрос дали има информация за човек с психично разстройство или не. Ето например, в конкретния случай в Лясковец никой не може да каже дали този човек е психично болен, без да е направена консултация. Никъде няма медицинско свидетелство, че той е прегледан от специалист и че му е поставена диагноза. В случая има само отклонения в поведението и жалби, които са стигнали до предложение за лечение в болнично заведение. Но това изобщо не означава, че има поставена диагноза", коментира още д-р Хинков. Има сезонност на обостряне на психичните заболявания. "Става въпрос за клинични случаи на депресия, на биполярни разстройства. Но за съжаление те са малка част от проблемите, които всъщност ангажират вниманието на обществото. Смятате ли, че едно дете, което е скочило от 6-ия етаж, е психично болно? Не, разбира се. Дори не е показвало, че има проблеми. Става въпрос за дълбоки язви, които се прикриват и които обществото не желае да погледне и да ги лекува. Обществото ни е тежко болно и това не е от сега", коментира още специалистът.
Линк с материала: http://www.hospital.bg/news-6137-psihitchnoto-zdrave-na-bulgarina-se-vloshava-durzhavata---nehae.html


всички новини