Работата вреди на здравето, когато е много

12.09.2015 г.

Денят е събота, но поради някакво нещастно стечение на обстоятелствата не е от почивните. По този повод ще ви занимаем с някои здравословни факти, които може би ще ви оставят със смесени чувства...
 
Десетилетия научна работа подкрепят 40-часовата работна седмица и ясно демонстрират, че прехвърлянето на тази граница може да доведе до сериозни негативни последици не само за здравето, но и за семейните взаимоотношения и продуктивността на работното място.

Стрес
 
Системното „преработване“ значително повишава риска от депресия, инфаркт и сърдечно-съдови болести. Това отчасти може да се дължи на прекомерните нива на физиологичен стрес, но на първо място сме длъжни да отчетем очевидните фактори: по-малко свободно време за здравословни занимания като готвене, тренировки, разходки в парка, социални взаимодействия и не на последно място – сън.
 
Има и още… отвъд явните ефекти върху общото ни благосъстояние, прекомерната работа може да навреди на познавателните ни способности. Едно петгодишно изследване, публикувано в American Journal of Epidemiology, прави съпоставка между когнитивните показатели на две групи служители – работещи по 40 часа на седмица и работещи по 55 часа седмично. „Оглупели от работа“ не е термин, който се използва в научната литература, но ако беше, то със сигурност щеше да бъде по адрес на втората група.
 
Добрата новина, ако може да се нарече по този начин, е че многото работа се нуждае от месеци, ако не години, за да ви навреди. С други думи, настоящата 6-дневна работна седмица може и да ви поизмори, но пък със сигурност няма да ви убие или ощети в умствено отношение.

Най-много да отметнете малко от задачите за идната седмица или пък най-накрая да вземете да си оправите настройките за поверителност в социалната мрежа. Я, това снимки на котенца ли са?! 

всички новини