Сезонният косопад – мит или реалност?

15.10.2017 г.

Ако сте жена и това не е първата съзнателна есен в живота Ви, сигурно Ви е правило впечатление, че през месеците октомври и ноември косата Ви е доста по-склонна към опадане. И ние знаем как е – каналът на банята започва да се нуждае от по-редовно почистване, а четката събира доста повече „материал“ след едно ресане. Този феномен е потвърден и от науката, поне отчасти.

Малко любопитни факти и една хипотеза

Човешката глава е склонна да се разделя с между 50 и 100 косъма на ежедневна база. Макар и да звучи стряскащо, това е съвсем естествен резултат от фазите на растеж на косата. Типичният косъм има жизнен цикъл с продължителност от 24 до 72 месеца (2 до 6 години), през което време той си расте съвсем нормално. Във всеки един момент около 10% от окосмението по скалпа се намира в т.нар. телогенна фаза. Това е фазата от растежа, в която косата си взима сбогом с родното място и поема към канала, четката, любимата ви дреха, а защо не и семейната вечеря. 

Изследванията демонстрират, че значително по-висок процент от дамската коса навлиза в телогенна фаза през юли, като опада стотина дни по-късно – към средата на октомври или ноември. Защо това се случва все още е загадка за науката, но някои изследователи предполагат, че феноменът има нещо общо със стреса от летните жеги. Тяхната хипотеза гласи, че жените произвеждат повече коса през топлите месеци като своеобразна защитна реакция срещу горещината и ултравиолетовата радиация. Дойде ли есен обаче, този бонус растеж е напълно ненужен и Вашата грива започва постепенно да се завръща в изходно положение.

Сезонен ли е Вашият косопад?

За голяма част от представителите на нежния пол месеците октомври и ноември са свързани с чисто сезонна и нормална загуба на коса, резултатите от която са едва видими с невъоръжено око.

Някои дами обаче се оплакват от много по-драстичен косопад. За да се уверите в коя от двете категории попадате, можете да се обърнете за справка към пътя. Под „път“ имаме предвид не някое езотерично понятие, а бялата линия, която разделя косата ви на две части. В случай, че страдате от прекомерна загуба на коса, тази линия ще е видимо по-широка от обичайното.

Не е изключено, макар и доста по-малко вероятно е да страдате и от забавен растеж, съпроводен с окапване на коса в специфични зони като слепоочията или темето. Това е индикация за по-сериозно състояние, което следва да бъде адресирано.

Минутка за самореклама

Нашите фармацевти разполагат с необходимите компетенции и имат богат опит с консултирането на клиенти, страдащи от различни форми на косопад. Те могат да Ви помогнат не само да оцените дали страдате от прекомерна загуба на коса, но и да ви съдействат в избора на подходящ продукт за стабилизиране на състоянието и стимулиране на растежа. В това число попадат редица препарати, които подпомагат кръвоснабдяването на скалпа и фоликулите, гарантирайки приток на есенциални хранителни вещества там, където са най-необходими. 

всички новини