СледКоледни трепети или Какво още за Новата година

31.12.2018 г.


След Коледните трепети, с не по-малко вълнение и жар, и като естествено продължение на светлия празник, се готвим да посрещнем Новата година.
Ето някои интересни факти за това, как я посрещат в различните краища на света, преди и сега.

Преди:
 1. Празничното посрещане на Новата година датира от 2000 г пр.н.е. на териториите на древна Месопотамия.
 2. 1-ви януари никога не е бил обичайна и всеобща дата за начало на Новата година.
 3. Римляните са бележели новата година на 1-ви март. Други култури са слагали началото ѝ с лятното равноденствие или зимното слънцестоене.
 4. Римо-католическата църква за първи път въвежда 1-ви януари като начало на Новата година.
 5. Юлий Цезар приема 1-ви януари за начало на Новата година през 46 г пр.н.е.
 6. В Англия и нейните американски колонии това се случва доста по-късно, едва през 1752.
 7. Подаряването на подаръци също датира от древни времена, още когато Персите подарявали яйца като символ на плодородието. Каквито и да са били подаръците във врмето, неминуеми винаги са пожелание за късмет.  

Сега:
 1. Всяка година Таймс Скуеър събира над 1млн души, дошли тук да изпратят старата година с традиционното спускане на прочутата гигантска кристална топка от покрива на един от небостъргачите на централния площад в Ню Йорк. Щоуто се гледа от още милиард зрители по тв каналите.
 2. Берлин ежегодно е домакин на едно от най-грандиозните Новогодишни тържества в цяла Европа, с повече от милион присъстващи. Всички се събират при Бранденбургската врата, от където изстрелват фойерверките в полунощ. Немците обикновено вдигат наздравица с чаша Сект (немското шампанско).
 3. Тържествата в Лондон се провеждат в подножието на Уестминстърският Биг Бен и се предават директно от ВВС и други медии по цял свят.
 4. В Австралия най-големите тържества се провеждат в най-големия ѝ град - Сидни. Грандиозната заря в полунощ се наблюдава от почти 2 млн души на пристанището,а зрителите в останалата част от земното кълбо могат да я гледат още на 31 декември.
 5. В Дубай, АОЕ, правят зарята на Джумейра Бийч, където е и Бурж Ал Араб, а също и най-високата сграда в света – Бурж Халифа.
 6. В полунощ на 31 декември будистките храмове в цяла Япония бият камбаните си общо 108 пъти като символ на 108-те човешки гряха според будистката религия и за да се освободят от тях.
 7. Мексиканците пък изяждат по едно зърно грозде с всеки удар на часовника в полунощ, пожелавайки си по едно желание.
 8. В някои части на Колумбия, Куба и Пуерто Рико съществува традиция да се направи мъжка кукла, напълнена със спомени и облечена с дрехи от отиващата си година. В полунощ г-н Стара Година бива изгорен на кладата, като символ на заличаването на всички лоши спомени.
 9. На Антарктида всяка година в новогодишната нощ се провежда музикален фестивал, наречен Айссток (по аналогия с Уудсток).
 10. В Италия носят червено бельо целия ден преди Нова година за късмет през идващата година.
А ти как ще я посрещнеш?

всички новини