Тайни за здраве от Хунза

16.02.2017 г.

Средната продължителност на живот на западния човек е около 70 години. Средностатистическият обитател на пакистанската долина Хунза започва да остарява на тази възраст. За тези хора, наричани още Бурушо, не е рядкост да доживяват до 120. Техните мъже стават бащи далеч след 60-годишна възраст, а 80-годишните им жени изглеждат като добре поддържани представителки на западния свят в 40-те.

Мнозина изследователи прекарват десетилетия сред тях в търсене на тайната за това свръхестествено здраве и дълголетие, а откритията им са документирани в списания като Prevention, National Geographic и редица книги. Както обикновено, отговорът се оказва много по-сложен и разнопосочен от самия въпрос.

Живот без стрес
Напрежението, стресът и съмненията са непознати за народа на Хунза. Някои автори определят тяхната жизнена философия като „детска“ – живот, в който няма място за самоупрекване, думата „провал“ не съществува и всичко се случва за мига.

Движение от зори до здрач
Основният поминък на този народ е земеделието и почти всички са ангажирани по някакъв начин с физическа активност. Отгоре на това, представата на Хунза за отмора и забавление се заключава в дълги разходки и спортни занимания.

СПА каквото не познавате
Хунза пият, перат и се къпят с чиста глетчерна вода, която идва директно от Хималаите. Известни са и с билковия си чай, направен от преварена ледена вода и билка, наречена тумуру.Закуската е само за някои шампиони
Противно на масовите разбирания за здравословно хранене, Хунза се хранят само два пъти дневно. Първото им хранене за деня е около пладне, въпреки че народът е пословичен със ставането си малко преди изгрев слънце.

За по-голямата част от калорийните си потребности те разчитат на сурови плодове, зеленчуци, ядки и термично обработени зърнени култури, а среднодневният им енергиен прием възлиза на около 1900 ккал.
За сравнение, типичният западняк рядко слиза под 3000 ккал дневно и това се случва на фона на изключително заседнал начин на живот.

Пост ала Хунза
Някои източници споменават, че веднъж годишно Хунза преустановяват обичайната си диета и преминават на 2-4 месечен пост, включващ само и единствено сок и масло, получени от сушени кайсии и техните ядки. Същите кайсии са се превърнали в символ на хималайския народ, бидейки отглеждани повсеместно и по начин, надхвърлящ стандартите на всяка биосертифицираща компания.

хунза кайсии

Ах, това масло!
Въпросното кайсиево масло на Хунза е продукт с изключителна чистота и невероятни хранителни свойства, чиято технология на производство е останала непроменена през вековете. Част от маслото племето оставя за себе си, а останалото е за износ, като значителен дял от този износ отскоро стига и до България през роден вносител.

Автентичното масло от кайсиеви ядки Хунза е може би единственият начин, по който можем да се докоснем до начина на живот и културата им. За нас е изключително удоволствие и чест то да дебютира в електронната ни аптека и редовния ни аптечен асортимент! 

всички новини