Употреба на марихуаната - ползи и рискове за здравето

29.03.2019 г.

 

Ползите от употребата на медицинската марихуана са много.
Тя съдържа вещество, което кара раковите клетки да се самоунищожават. Намаляват значително силата на гаденето и главоболието като старнични ефекти при химиотерапия.
Може да се използва при превенция и лечение на глаукома, също както и при превенция и овладяване на епилептични припадъци.
В малки дози, медицинската марихуана помага за подобряване на настроението и намаляване на стреса.
Друга съставка в канабиса може да доведе до забавяне развитието на Алцхаймер и да намали болката при множествена склероза.
Помага и при лечението на мускулни спазми на диафрагмата, които е много трудно да бъдат овладяни с други медикаменти.
Медицинската марихуана се използва за лечение на възпаление на червата – като болест на Крон, язвен колит.
Помага за ограничаване на засегнатите части от мозъка при инсулт, за подобряване симптомите от автоимунното заболяване лупус.
При 5-годишно момиченце със синдром на Драве ( рядка, тежка форма на епилепсия, която не може да се третира, припадъците не се поддават на лечени), лекувано с медицинска марихуана, пристъпите намаляват от 300 до 1 седмично.

Пушенето на марихуана, обаче , крие рискове за здравето. Предизвиква проблеми с адекватното мислене, паметта, забавя реакциите.
Особено рискова е употребата и при тийнейджърите, при които може да доведе до увреждане на участъци от мозъка, свързани с паметта.
Марихуаната може да увеличи активността на сърцето между 20 и 100% в рамките на 3 часа, което увеличава и риска от инфаркт в този интервал.
Отключва самоубийствени мисли при тийнейджърите.
Медицинската марихуана съдържа вечества, които могат да увредят белите дробове.
Няма доказателства, че употребата и е безопасна по време на бременност. Психоактивните съставки в нея могат да доведат до увреждане на плода в утробата, ако майката е употребявала марихуана в този период. Това може да доведе до преждевременно раждане, раждане на мъртъв плод или проблеми с умственото развитие.
Употребата на марихуана може да доведе до агресия в поведението на пациенти с посттравматично стресово разстройство (ПТСР), при мъжете – до намаляване броя на сперматозоидите, при жените – разстройване на мецечния цикъл.
Употребата във високи дози води до създаване на халюцинации, нарушена координация на тялото.
Продължителната употреба води до т.н. Синдром на канабиноиден хиперемезис - заболяване с повръщане, силни болки и дехидратация. При до 50% от употребяващите редобно канабис , се получава пристрастяване.всички новини