Целулит и пак целулит…

14.04.2016 г.

Няма лесен и приятен начин за повдигане на въпроса за целулита, но ще се опитаме да дадем най-доброто от себе си. На първо място е много важно всички жени да си дадат ясна сметка, че целулитът не е „проблем“. Той е съвсем естествено следствие от начина, по който женското тяло складира мазнини.


Можете да си представите кожата и намиращият се под нея мускул като два слоя, които са свързани със здрави влакна съединителна тъкан. Между тези два слоя са разположени подкожните мазнини. Когато обемът на мазнините започне да нараства, тогава те започват да избутва кожата нагоре, докато съединителните влакна я придърпват надолу. Именно това е причината за характерния неравен вид на повърхността, по-известен като „портокалова кожа“.

Кой има целулит?

Данните сочат, че между 80 и 90% от представителите на нежния пол имат целулит. В това число попадат спортистки, млади момичета, фини дами, жени с възможност за неограничен брой пластични операции и кой ли още не.

Мъжете са по-малко засегнати от този феномен, поради три основни причини. Първо, техните съединителни влакна са организирани по различен начин. Второ, те могат да се похвалят със значително по-дебела кожа, така че неравностите под нея са по-слабо забележими. Трето, но не и последно по важност, господата складират повече мазнини около вътрешните си органи и коремната област, отколкото под кожата и в зоната на бедрата и ханша. Иначе казано, техните тела са структурно различни.

Защо имаме целулит?

Както вече отбелязахме, целулитът е по-скоро механичен проблем. Той не е следствие от лошо кръвообращение, животински храни, токсини, отрицателна енергия, мързел или други вероятни и невероятни неща, на които може би сте попадали в пресата и Интернет.

Въпреки че явлението е свързано с наличието на (повече) подкожни мазнини, то в никакъв случай не означава, че сте „дебела“ или с наднормено тегло. Има редица случаи на слаби хора с целулит. Той е до голяма степен генетично предопределен и ако по-възрастните дами във Вашето семейство го имат, съществува значителен шанс да го наследите.

Въпреки това, има няколко доказани фактора, повлияващи обема и видимостта на целулита и ние сме длъжни да ги споменем:
  • Хормонални промени
  • Уседнал начин на живот
  • Недостатъчна хидратация
  • Процент подкожни мазнини
  • Дебелина и цвят на кожата

Как да нямаме целулит?

Колкото и да ни се иска да Ви предложим „магическото хапче против целулит“, такова за съжаление няма и вероятно няма и да има. На пазара има редица добри антицелулитни продукти и процедури, но дори и най-ефективните сред тях носят временни резултати и изискват постоянство.

Медицинската наука непрекъснато разглежда нови терапии, в това число процедури с лазери и светлинни източници. Някои от тях изглеждат обещаващи, но резултатите за момента са противоречиви и несигурни.
Ако искате да направите най-доброто за себе си и тялото си, заложете на редовна физическа активност – под формата на аеробни и силови тренировки, плюс много движение от нетренировъчно естество (придвижване пеш, разходки, танци, каране на колело и др.)

Ако сте с наднормено тегло, задължително изберете хранителен режим, към който можете да се придържате дълго време и ще Ви помогне да отслабнете. За всички важи изтърканото, но златно правило за многото плодове, зеленчуци и други източници на фибри, които помагат за по-пълноценното засищане с по-малко на брой калории. Пиенето на достатъчно вода е правило, което се подразбира, надяваме се.

Въпреки че засега няма начин да промените дебелината на кожата си, то със сигурност можете да влияете върху нейния цвят. Целулитът е значително по-малко видим при тъмна кожа. Добрата новина в случая е, че времето тепърва ще ни осигурява редица възможности за придобиване на слънчев загар, а ние, от своя страна, можем да предложим страхотни бронзиращи продукти, които да подсилят и ускорят ефекта на ултравиолетовите лъчи.

Не на последно място, не трябва да забравяме, че всеки мъж, който някога е бил с истинска жена, би трябвало знае какво е целулит. Онези господа, които са с нагласата за съвършенство, формират очакванията си на базата на образи, видени навсякъде другаде, но не и в реалния живот. На кой от двата типа ще посветите времето си, решавате само и единствено Вие. 


Снимка: diongillardвсички новини