Честита пролет, но как да се справим със сезонната алергия?

15.04.2015 г.

Мнозина от нас свързват пролетта със зелени поляни и цъфнали дръвчета, но за милионите хора по цял свят, които страдат от сезонни алергии, тя води със себе си кихане, подпухнали и сълзящи очи, течащ нос и още куп недотам приятни симптоми.

Сезонната алергия (наричана още сенна хрема, алергичен или поленов ринит) определено може да съсипе пролетното ви настроение. Но преди да ви препоръчаме да се затворите вкъщи и да се обградите с изкуствени цветя, нека ви дадем няколко стратегии, които биха могли да улеснят съвместния ви живот с нея.

сенна хрема

Редуцирайте контакта си с алергени

 • В сухи и ветровити дни прекарвайте повече време на закрито. Ако сте алергични, най-доброто време за излизане навън е след обилен дъжд, който помага за отстраняването на полена от въздуха.

 • Обличайте домашни дрехи след като се приберете вкъщи. Също така, бихте могли да си вземете душ, за да отмиете полена от кожата и косата си.

 • Избягвайте да простирате на открито – поленът има неприятното свойство да полепва по дрехите, кърпите и спалното ви бельо. За целта най-добре е да разполагате със сушилна машина или вътрешен простор.

 • При неотложна градинска или външна работа, като цяло, носете маска.

Осигурете си чист въздух у дома

 • Използвайте климатична инсталация с високоефективен антиалергичен филтър (HEPA) и я поддържайте редовно.

 • Поддържайте въздуха в помещенията сух с помощта на обезвлажнител.

 • Почиствайте редовно подовите повърхности с прахосмукачка, снабдена с HEPA филтър.

 • Набавете си портативен HEPA филтър за спалнята и други помещения, в които прекарвате по-продължително време от денонощието.

Вземете допълнителни мерки, когато поленовата концентрация е най-висока

полен

Photo credit: brookenovak / Foter / CC BY

Следете поленовия календар съобразно сезона. При поленовия ринит причинителите са прашец от горски и овощни дървета (най-изобилен през месеците март и април), треви и цветя (края на пролетта и лятото), храсти и някои плевели (лятото и началото на есента). Когато очаквате висока концентрация на полен, е препоръчително да:

 • Затваряте плътно вратите и прозорците, особено нощем и сутрин, когато поленовата концентрация достига своя пик.

 • Избягвате излизане и външна работа рано сутрин.

 • Предприемете медикаментозно лечение още преди настъпването на симптомите.

Предприемете медикаментозно лечение

Целите на медикаментозното лечение при сезонните алергии са постигане на бързо и максимално продължително потискане на симптомите, което да позволи високо качество на живот. Обичайно за тази цел се препоръчват следните лекарства без рецепта, самостоятелно или в комбинация:

 • Орални антихистамини – антихистамините помагат за облекчаване на кихането, сърбежите, течащият нос и сълзящите очи. Примери за добри орални антихистамини могат да бъдат дадени с лоратадин (Кларитин сироп, Кларитин таблетки, Ролетра), цетиризин (Ксизал, Зиртек) и фексофенадрин (Алегра).

 • Деконгестанти – оралните деконгестанти като псевдоефедрин (Ериназе) могат да осигурят временно облекчение на запушените носни канали. В групата на деконгестантите влизат и различните носни спрейове, съдържащи оксиметазолин (Африн) и фенилефрин (Виброцил). Употребата на носни деконгестанти е препоръчителна само за краткотрайно облекчение, тъй като продължителното им прилагане може да доведе до влошаване на симптомите.

 • Назални спрейове – тук може да бъде даден пример с Оли-Нал, който съдържа естествени съставки и може да се използва за промиване на носа без странични ефекти. Подобни средства са най-ефикасни, когато прилагането им започне преди настъпването на симптомите на сенната хрема.

 • Комбинирани лекарства – редица противоалергични лекарства съдържат комбинация от антихистамин и деконгестант. Такива са Зиртек-D, който комбинира цетиризин и псевдоефедрин и Клариназе, който комбинира действието на лоратадин и псевдоефедрин.всички новини