19 Любопитни факта за Коледа

30.12.2018 г.


 
Всяка година се приготвяме с трепетно вълнение за най-желания и светъл празник в годината. Но замисляли ли сме се защо точно по-този начин, от къде и как всъщност произхождат всички обичаи, украси, трапези, с които го бележим.

Ето някои любопитни факти:
 1. Отбелязвайки Коледа на 25 декември, ние честваме рождеството на Исус Христос. В действителност, обаче, точната дата на неговото раждане не е известна. Повечето историци считат, че това се е случило през пролетта.
 2. Факт е също,че повечето хора, макар да отбелязват раждането на Спасителя на тази дата, прекарват по-голяма част от времето си по моловете, вместо в изучаване живота му.
 3. Коледа е всенароден празник, но не и според Библията, в която никъде не се споменава, че трябва да се отбелязва тържествено този ден.
 4.  В Германия за първи път използват елхата като коледно дръвче в дома си , като го украсяват с курабийки и светлинки. В началото хората украсявали само клонки от вечно зелени иглолистни разстения и чак през 1597 г. започват да украсяват цели дървета. Вечнозелените дръвчета символизират вечен живот.
 5. Първообразът на Дядо Коледа (Santa Claus) свързваме със Свети Никола, свещеник, живял на територията на днещна Турция  през III–IV в. от н.е., славещ се със своето благородство и щедрост към бедните и онеправдани хора. Холандците съкращават своето Sint Nicolaas до Sinterklaas, което пък в англоезичните старни се превръща в Santa Claus.
 6. Дядо Коледа, във вида, в който го знаем днес, е създаден през 1804 в Ню Йорк , на срещата на местното Историческо общество, когато един от членовете му, Джон Пинтард, носи със себе си дърворезби с образа на Свети Никола, на фона на чорапи, пълни с подаръци, отрупана с плодове камина...
 7. Първоначално облеклото на Дядо Коледа е синьо, бяло и зелено. Червният костюм, с койот го знаем днес, идва от реклама на Кока Кола през 1930.
 8. Образът на Дядо Коледа с летящата шейна е сътворен от Уошингтън Ървинг през 1819, авторът, сътворил и легендарния Конник без глава в  Легенда за Слийпи Холоу.
 9. Дядо коледа трябва да лети със скорост, по-бърза от тази на светлината, при това не 24, а 31 часа в денонощие (заради всички часови зони), за да успее да занесе подарък на всяко дете по земята.
 10. Рудолф първоначално е създаден като рекламен образ, който да привлича дечицата да си купуват празнични книжки за оцветяване в извесната верига универсални магазини Монтгомъти Уорд в САЩ.
 11. А червенит му нос!? -  Без малко да си остане без такъв, защото по онова време червеният нос се счита за признак на хроничен алкохолизъм, а Монгтомъри Уорд не са имали ни най-малкото желание рекламнотот еленче да прилича на пияница. Научното обяснение за яркочервеният нос на Рудолф е богатата снабденост с капиляри, които поддържат топла повърхността му и служат за регулиране на цялата телесната тепмература в студения климат. Също така той служи като топлинна лампа, която помага на необичайните очи на северния елен,различавщи ултравиолетова светлина, да откриват препятствията по пътя, когато преминават през мъгла и облаци.
 12.  Една от най-популярните коледни песнички Jingle Bells ( Звънете звънчета), е написана първоначално за Деня на Благодарността през 1857, от Джеймс Пиърпонт.
 13. Jingle Bells е и първото музикално произведение, звучало в космоса, благодарение на американските астронавти Том Стафорд и Уоли Шира. Шира взема със себе си на борда малка хармона, а Стафорд -  коледни звънчета. И така двамата изненадват всички от земната станцията, изсвирвайки коледната мелодията на борда на космическия кораб Джемини VI-A.
 14. Другата любима и една от най-популярни коледни песни „Тиха нощ, свята нощ", е написана и изпълнена за първи път в Австрия, в градчето Обендорф, близо до Залцбург, през 1818 г.
 15.  В Германия, Полша и Украйна декорират коледното дърво с паяци и паяжини, тъй като ги считат за символ на късмет и просперитет. Според легендата, паяк изтъкал одеялце от паяжината си, за да стопли Младенеца.
 16. Коледният базар в Нюрнберг е най-старият и един от най-големите в Европа. За пръв път се провежда през 1570.
 17.  По традиция в Япония на Коледа хапват за вечеря  KFC, благодарение на отличната маркетингова кампания на японците от 1947, първоначално насочена към чужденците под формата на Коледно меню, състоящо се от пиле и вино (защото се доближава най-много до традиционната празнична вечеря с пуйка). След огромния успех на тази оферта, KFC започват да я предлагат всяка година. При това, трябва да си поръчаш „празничната вечеря“ два месеца предварително, поради голямата популярност на марката.
 18. В Австралия празнуват Коледа на плажа често при 40 °C температура. Австралийците обичат да бодърстват през празничната нощ в градината на светлината на свещи и факли.
 19. Първата изкуствена елха, била измислена в Германия през 19 в поради започналото масово обезлесяване. Била направена от гъши пера, които боядисали в зелено. Елхите от пера станали изключително популярни в началото на 20 в.


всички новини