20 начина да стимулираме имунитета си без ваксина

10.02.2015 г.

Вместо да посягаме към ваксините можем да засилим
имунната си система с няколко здравословни навика

 

Имунитетът и кога ваксините са необходими за неговото засилване са основна тема с разнопосочни, понякога
изключващи се, мнения. Споровете особено се засилват с идването на грипните епидемии. Заливат ви с реклами, брошури, лекарски съвети относно това колко е важно да се ваксинирате. Дори вълна от вина започва да се излива върху онези от вас, които отказват да се ваксинират. Причината - че по някакъв начин така причинявате по-лесното разпространение на вирусите дори сред ваксинираните, пише Здраве.бг.

 

От друга страна обаче остава факт: някои от най-здравите хора между нас са онези, които въпреки всичко не се ваксинират. Ключът е един – грижа за имунната ни система. Нека оставим настрана споровете за и против ваксините. Във всички случаи е важно да намерим начини за стимулиране на имунитета си и да се предпазим от грипа и настинките без да прибягваме до „коктейла” от живак, формалдехид, алуминий и мононатриев глутамат, които са част от съставките на ваксините - според данните на американския Център за контрол и превенция на заболяванията.

Предлагаме ви цели 20 начина да стимулираме имунната си система без да прибягваме до ваксините:

1. Всеки ден да приемаме хранителна добавка с витамин D.
2. Да си набавяме възможно най-много слънчева светлина – особено в мрачните месеци на зимата. Дори слънцето да огрява само лицето ни, това помага за производството на витамин D в тялото.
3. Да пием имуностимулиращи препарати, най-добре с преобладаващо количество натурални съставки – екстракти, витамини и минерали.
4. Да използваме висококачествен филтър за въздуха в дома си, за да пречистваме бактериите и спорите, които могат да се завъдят там.
5. Да правим редовни упражнения, за да стимулираме кръвообращението и силата на имунната система. Тези упражнения трябва да се правят често, но да са с умерена
интензивност. Претоварванията може да са вредни, защото, макар и временно, имунната ни система ще бъде изложена на повишен риск.
6. Добре е да приемаме хранителни добавки, специално насочени към здравето и на дихателната система.
7. Трябва да вземем мерки за ограничаване на излагането ни на химични вещества, увреждащи имунната система – като тези в препаратите за пране, козметиката и парфюмерията. Изкуствените аромати в повечето такива продукти не само вредят на имунитета, но уврежда и черния дроб.
8. Важно е да ограничим приема и на всички медикаменти, които можем безопасно да спрем. Това обаче трябва да стане след консултация и под надзора на специалист, тъй като спирането на важни за здравето медикаменти също може да е опасно. Повечето лекарства в някаква степен потискат имунната система, функционирането на черния дроб, на бъбреците и дори репродуктивните ни функции.
9. От полза е и да ядем повече храни, богати на силни подправки - къри, куркума, джинджифил, кориандър, розмарин, мащерка, карамфил, индийско орехче. Тези подправки не само стимулират функционирането на имунната система, но и придават страхотен вкус на храната.
10. Да коригираме диетата си, като я освободим от някои храни. Ако ядем много сирена и пием мляко с консерванти, е добре да ограничим тези си навици поне през сезона на настинките и грипа. При много хора млечните продукти са сред причините за запушване на синусите, а дишането през устата ни прави по-уязвими на вирусите.
11. Добре е да приемаме достатъчно минерали, особено цинк. Цинкът и селенът са особено важни за функционирането на имунитета. Цинкът е особено добре познат с действието си срещу много видове вируси. Един от най-добрите начини да подобрим приема на минерали е да започнем да консумираме вместо трапезна (каменна) сол морска или сол, допълнително обогатена с минерали.
12. Да раздвижим лимфата! Дори леките физически упражнения са чудесни за тази цел. Скачането на въже също помага, както и скачането на място за няколко минути всеки ден. Можем да правим и други лесни упражнения за раздвижване като кръгове с ръце например. Движението е наистина важно за имунитета!
13. Да приемаме имунозащитни билкови тинктури например такива с ехинацея, чесън, черен бъз.
14. От особена важност е и да си мием ръцете по-често. Много от инфекциите по време на грипния сезон се прихващат от допир до замърсени повърхности и след това докосване на очите, носа или устата. Редовното миене на ръцете, по възможност с топла вода и сапун, значително ще ограничи вирусните инфекции.
15. В същото време трябва да настояваме и хората около нас да спазват добра хигиена. Да ги насърчаваме да си мият ръцете и да приемат билкови добавки за подсилване на имунитета. Всъщност, предпазването от заразяване е колкото лична, толкова и обществена отговорност, а разчитането само на една ваксина излага околните на риск, тъй като никога няма 100% гаранция, че сме взели всички мерки, а и ваксинирането може да ни предпази от заболяване, но това не ни изключва от бройката на хората - вирусоносители.
16. За привържениците на по-алтернативните методи: добре е да имаме запас от колоидно сребро за спешни случаи – или в най-популярната му течна форма, или в подходящ за инхалации вариант.
17. Да се наспиваме. Недостигът на сън бързо подронва имунната система.
18. Доколкото е възможно, трябва да ограничим и хроничния стрес. Стресът като цяло отслабва имунитета и буквално засмуква хранителните вещества от тялото ни като ни оставя с недостиг на важни витамини и минерали.
19. Да пием повече сокове или поне супи от зеленчуци. Най-добре е зеленчуците да да са сурови, но и варени е по-добре от нищо.
20. Да се смеем! Да гледаме комедии или да прекарваме приятни моменти със семейството и приятелите си. Смехът подсилва имунната функция на много нива. Полезен е и за физическото, и за психичното здраве. Ако се опитаме да намерим креативни начини да се веселим, ще открием колко полезен може да е смехът.

Линк с материала.всички новини