7 всекидневни навика, които ви състаряват

28.07.2018 г.

Всички сме наясно със стандартните съвети. Не пуши. Яж си плодовете и зеленчуците. Ползвай слънцезащита! Наспивай се. Но защо има толкова малко информация за онези „невидими“ навици, които ден след ден оставят отпечатъка си върху лицата ни?

Кои „невидими“ навици ли? Ето ви цели седем:

1. Спиш на памучна калъфка

Нали знаете в какво състояние се будите след изобилен нощен сън? Тук не става дума за разрошените коси и за странния дъх в устата, а за онези страховити бразди, с които калъфката е маркирала физиономията ви. Факт е, че памучната материя има свойството да се мачка.
Копринените калъфки, за сметка на това, се отличават не само със своята безупречна гладкост, но и с хипоалергенните си свойства. Откриете ли ги веднъж, ще се чудите как сте могли да спите на нещо друго.

2. Увличаш се с питиенцата

Кой не обича да полее края на работната седмица или поредния ужасен ден на работа? Това не просто сваля напрежението от плещите, но дори може да има положителен ефект върху здравето, ако се упражнява с мярка.
Но изгубите ли мярката, тогава положението стремително започва да отива по дяволите. Редовното поглъщане на повече от 2 питиета на ежедневна база може да доведе до разрушаване на колагена в кожата (особено ако питиенцата се консумират в компанията на цигарки).
Не стига това, ами започват да се появяват и онези характерни мрежи от капилярчета. А фактът, че алкохолът е диуретик, намира израз не само в махмурлук на следващата сутрин – кожата ви също има нужда от влага, за да сияе.

3. Мултитаскинг

Многозадачният режим и работата на пълни обороти 24 часа в денонощието и 7 дни в седмицата е сигурен път за издигане в работата… и предизвикването на физиологично бедствие в тялото ви.
Т.нар. мултитанскинг е фактор за отделянето на много повече хормони на стреса, отколкото съсредоточаването в една-единствена задача. А стресът, освен че ви съсипва отвътре, си личи и на повърхността. 
Не ви призоваваме да напуснете работа и да заживеете в сламена колиба насред гората, но определено бихме ви поощрили да намалите оборотите и предизвикателствата, с които жонглирате.

4. Злоупотребяваш с климатик

Склонността към екстремни температури в помещението (арктически студ през лятото и сахарска жега през зимата) може да лиши кожата ви от ценна влага и значително да влоши вида на фините линии и бръчките.
Сухата кожа, също така, е много по-склонна към различни възпалителни състояния. Възпалението пък може да доведе до намаляване на колагеновото и еластиново съдържание на външната ви обвивка. Което не е на хубаво.

5. Диетираш (неправилно)

Нормално е човек да иска да бъде във форма, особено насред летния сезон (ако това въобще може да мине за лято). Дори е здравословно!
Но диетите с прекомерна мазнинна рестрикция могат да доведат и до ограничаването на есенциални омега-6 и омега-3 мастни киселини, които са от основоположно значение за здравето и добрия вид на кожата.
И това съвсем не е всичко. Лишавайки се от мазнини, вие се лишавате от редица мастноразтворими витамини, за които също сме ви казвали, че бихте искали да консумирате, за да изглеждате като богините, които сте.

6. Парфюм на шията?

Ама това е такава класика! Правили са го бабите ни, правят го майките ни, ще го правим и ние! Вижте, бабите и майките могат да бъдат източник на много мъдрост и ценни съвети, но пръскането на парфюм директно върху кожата не е един от тях.
Алкохолът и ароматите в парфюма са изключително изсушаващи и могат да бъдат особено проблемни, ако се обливате с тях непосредствено преди излагането на слънце. „Пойкилодерма на Чивате“ звучи притеснително и изглежда също толкова притеснително. Това на практика е нарушена пигментация, а рискът от него нараства от системни злоупотреби с коктейла „Парфюм + Слънце“.
Недейте да изхвърляте всичките си скъпи аромати, просто ги нанасяйте с четка по китките, косата и дрехите си. И ползвайте слънцезащита!

7. Пиеш със сламка

Всяко нещо си има своите плюсове и своите минуси. Сламките могат да ви спестят ужасни петна от червило по чашите и още по-ужасни петна от напитки по зъбите.
Но пък трябва да знаете и за другата страна на монетата. Честото присвиване на устни може да стане причина за набръчкване на зоната около устата. На всичкото отгоре сламките не са много еко. Освен ако не си носите стоманена сламка за многократна употреба от вкъщи.
Да, има и такива хубави работи, но за тях ще ви разкажем в друга статия…
 

всички новини