7 опасни фалшиви лекарства са засечени в 6 страни от ЕС

14.09.2014 г.

Седем опасни фалшиви лекарства са засечени в шест страни от Европейската агенция по лекарствата и храните тази година. най-вероятно те са се продавали и в България. Това стана ясно днес при представянето на проек за въвеждане на първите 7 онлайн услуги от Изпълнителната агенция по лекарствата. Електронната им система трябва да заработи в началото на 2015 г. и да облекчи значително работата на инспекторите в агенцията.

Проверка на инспекторите на ИАЛ обаче показала, че нито едно от тях не е достигнало аптечната мрежа у нас и не се е продавало чрез сайтове. Активни вещества както при лекарствата има в някои хранителни добавки, най-вече в тези за отслабване. Те обаче се продават без разрешително от ИАЛ, тъй като не се водят лекарствени средства, макар и да съдържат активни вещества, припомниха лекари. При внос дистрибуторите, за да пестят средства и време и да завъртят по-бързо оборот, не ги регистрират като медикаменти, а ги вписват в разрешителните списъци на Районните здравни инспекции като хранителни добавки. 

Така се оказва, че понякога пациентите приемат лекарства, без да са наясно, че в комбинация с други могат да имат странични ефекти, поясняват от ИАЛ.
"Не можем да контролираме хранителните добавки тъй като те не са обект на Закона за лекарствените средства", категоричен бе главният секретар на агенцията Светлин Спиров. От следващата година обаче гражданите, които се усъмнят, че има нещо нередно в стоката, купена от аптеките, ще могат да подават сигнал до агенцията онлайн. Те ще могат да искат и химически анализ на съставките.
Това ще стане възможно, след като бъде завършена новата електронна система на ИАЛ, която ще разреши и по-бързата регистрация на нови лекарствени продукти, ще намали времето за контрол и ще подава информация за разрешените и изтеглени от аптеките лекарства в реално време. Системата се осъществява със средства по оперативна програма "Административен капацитет”.

Линк с материала: http://www.hospital.bg/news-6511-7-opasni-falshivi-lekarstva-sa-zasetcheni-v-6-strani-ot-es.htmlвсички новини